TOPNYHED:Microsoft klar med ny direktion for den danske forretning: Her er de nye direktører

Artikel top billede

Top 100: Sådan kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder

Top 100/2016: Laveste score er bedst i Top 100. Her får du forklaringen på vores nye udregningsmetode, som giver et endnu bedre billede af styrkeforholdene i it-branchen .

Hvert år kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder. Det har vi gjort siden 1996, og kåringen sker på baggrund af selskabernes regnskabstal.

I år sker beregningen efter den metode, vi introducerede sidste år, og som statsautoriseret revisor Lars Kiertzner, chefkonsulent hos brancheforeningen FSR - danske revisorer, har vurderet som hensigtsmæssig ud fra offentligt tilgængelige data.

I øvrigt er det en forudsætning, at virksomheden er registreret i Computerworld Brancheguiden.

Adgangskravet er justeret

Vi har justeret adgangskravet til bruttolisten i forhold til sidste år, så virksomheden enten skal have personaleomkostninger på 10 millioner eller mere eller en opgivet omsætning på 20 millioner eller mere - begge som oplyst i seneste regnskab. Formålet er at få endnu flere relevante virksomheder med i bedømmelsen.

Sidste år var bruttolisten 445 virksomheder, mens den i år er på 482 virksomheder.

Alt i alt betyder det, at langt over en trediedel af virksomhederne registreret i Computerworld Brancheguiden er med i opløbet til kåringen af Danmarks dygtigste it-virksomheder.

Ringere analysegrundlag siden 2008

Den nye udregningsmetode, som vi altså introducerede sidste år, og som er beskrevet nærmere i infoboksen, tager højde for det forhold, at en meget stor del af de såkaldte klasse B-virksomheder (nettoomsætning op til 89 millioner kroner, balance op til 44 millioner kroner og op til 50 ansatte) uden begrundelse kan undlade at oplyse omsætning og antal ansatte i årsregnskabet.

Sådan har det været siden årsregnskabsloven blev ændret i 2008, og da netop nøgletallene omsætning og antal ansatte indgik i den hidtidige beregningsmetode, har det betydet, at bruttolisten for årets Top 100 frem til sidste år blev stadig mindre.

Mange flere med

Den nye Top 100-metode ser i stedet på regnskabsposterne primær drift, lønomkostninger og egenkapital. Oplysninger, som findes i næsten alle regnskaber.

Som nævnt er det Computerworlds Brancheguide med over 1.200 it-virksomheder fordelt på 23 underkategorier, der danner baggrund for udvælgelsen.

Nummer et i hver af de 23 underkategorier tildeles i øvrigt som sædvanlig en specialpris.

Derfor bruger vi moderselskabstal

Beregningerne i Top 100 er baseret på offentligt tilgængelige regnskabsdata leveret af Dansk Regnskabsanalyse. 

I analysen anvender vi udelukkende moderselskabstal og altså ikke koncerntal. 

Sådan har vi gjort siden vi begyndte analysen i 1996, og der er flere tungtvejende grunde til, at vi fastholder brugen af moderselskabstal.For det første er det et problem, at mindre koncerner og delkoncerner ikke er forpligtede til at aflægge koncernregnskab. 

For det andet risikerer vi at få data med fra virksomheder, som slet ikke er en del af it-branchen - ejendomsadministration, valutahandel, for blot at nævne nogle eksempler. Samtidig kan vi risikere, at eventuelle datterselskaber i undersøgelsen påvirker resultatet ved at tælle med efter flere forskellige og usammenlignelige regnskabsmetoder.

For det tredje er der koncerner, som har flere selvstændige it-virksomheder i Danmark, der alle indgår i analysen, og som derfor kunne tælle med to gange.

Fire målepunkter

Top 100-beregningen omfatter fire målepunkter:

  • Resultat af primær drift i forhold til lønomkostninger.
  • Overskud efter renter og før skat i forhold til årets gennemsnitlige egenkapital.
  • Resultat af primær drift i forhold til aktiver.
  • Vækst i primær drift.
Vinderen er den virksomhed, der opnår den laveste såkaldte sovereign-score, som er summen af placeringer på de fire måleparametre.

Den bedst mulige sovereign-score er altså fire og et udtryk for, at virksomheden er branchens nummer et på alle fire parametre.

Sidste års vinder, Commentor, fik en sovereign-score på 82. Året før vandt Sitecore Corporation med en sovereign-score på 95.