Overflødige licenser koster firmaer dyrt

Danske virksomheder smider penge ud af vinduet til overflødige softwarelicenser. Under 10 procent har styr på antallet og arten af licenser i deres it-installation. Virksomhederne har typisk for mange og snyder dermed sig selv.

Danske virksomheder har som hovedregel absolut ikke styr på licenserne. De fleste aner ikke, hvilke licenser de har til hvilke programmer, og om antallet af licenser svarer til antallet af brugere.

Den konklusion har en specialgruppe hos revisionsfirmaet KPMG draget efter at have gennemgået licensforholdene i flere hundrede danske virksomheder.

Der tegner sig derudover et klart billede af, at man i modsætning til tidligere hellere vil gå med livrem og seler end risikere at snyde, og derfor smides mange licenspenge ud af vinduet.

Under 10 procent har styr på det

- Min vurdering er, at under 10 procent har fuldstændig styr på licenserne, siger Henrik Iversen, KPMG-partner, statsautoriseret revisor og med i en specialgruppe, der beskæftiger sig med softwarelicenser.

Ifølge en stor producent af værktøj til licensstyring er langt det mest almindelige, at virksomhederne køber for mange licenser.

- Det er helt klart, at kunder, der ikke har styr på deres licenser, oftere snyder sig selv, end de snyder software-producenterne. Og tallene er rystende, siger Steen Bendtsen, Business Technologist hos Computer Associates.

Computer Associates fortæller, at der i reglen sker en overlicensering på 30 procent, og Steen Bendtsen nævner et dansk internationalt firma, som fandt frem til, at det havde installeret under 75 procent af de indkøbte licenser.

I det offentlige har eksempelvis Maribo Kommune døjet med at finde hoved og hale på licenserne.

Her indkøbte man tidligere licenser efter antallet antallet af pc?er i brug - uden hensyntagen til hvad der rent faktisk lå på de enkelte maskiner.

Efter en gennemgang viste det sig så, at kommunen havde 70 licenser til databasen Access, men kun fire-fem medarbejder brugte den.

For en sikkerheds skyld
- Der var flere andre produkter, hvor vi havde for mange. Holdningen var, at ?vi må nok hellere købe en licens for en sikkerheds skyld?, og så bliver det hurtigt til for mange, siger Jim Lanter, it-ansvarlig, Maribo Kommune.

Virksomheden NNE har netop iværksat arbejde med kontrol og styring af licenserne. Afdelingsleder Michael Ludvigsen har fokus på omkostningerne.

- Generelt fornemmer vi, at der er en risiko for, at man kan komme til at købe for mange licenser. Det hænger blandt andet sammen med, at omkostningerne til it er blevet decentraliseret, siger han og tilføjer, at man i dansk erhvervsliv har overstået tendensen til at snyde med licenserne.

Gartner Group anslår, at selv virksomheder med styr på processerne kan spare. Henholdsvis op mod 10 procent på en indkøbspolitik, der er bedre afstemt med virksomhedens behov, og op mod 15 procent på bedre udnyttelse af de indkøbte licenser.

Alene i Danmark arbejder fem mand hos KPMG med problematikken.

De senere år er der angiveligt kommet bedre styr på licenserne i forbindelse med udbredelsen af nye regnskabsregler og fokus på Corporate Governance - god virksomhedsførelse.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om de danske virksomheders software-licenser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere