Udbydere: Internetkunder skal tage ansvar

Det er afgørende for it-sikkerheden, at internetbrugerne selv lærer at tage ansvar, når de går på internettet. Det er budskabet fra de danske internetudbydere, som torsdag fremlagde et nyt fælles kodeks for it-sikkerhed, som skal sikre den danske del af internettet mod blandt andet ormeangreb.

Den almindelige internetbruger skal tage ansvar for sig selv, når han kobler sig på internettet. Det er altafgørende for få it-sikkerhed til at fungere.

Det er budskabet fra de danske internetudbydere, som torsdag præsenterede et nyt sikkerhedskodeks, der fastsætter, hvordan udbyderne håndterer de krisesituationer, som truer den danske del af internettet.

Det vil blandt andet ske ved, at internetudbyderne i fællesskab beslutter, hvornår bestemte porte på internettet skal lukkes for at bremse et udbrud af en internetorm.

De internetudbydere, som er med i samarbejdet, forpligter sig ligeledes til at informere kunderne om sikkerhed.

- Det er vigtigt, at vi ikke tager ansvaret væk fra brugerne, siger Jesper Hansen, teknisk direktør i Cybercity og leder af den styregruppe, som koordinerer det nye sikkerhedssamarbejde mellem de danske udbydere.

Store konsekvenser vil åbne øjne

Hvis kunderne skal tage ansvar for sig selv, kræver det en oplysningsindsats for at få kunderne til at forstå vigtigheden af it-sikkerhed. Den proces vil tage år, vurderer Lars Torpe Christoffersen, direktør for TDC's fastnetselskab.

- Når konsekvenserne for brugerne bliver store nok, så vil de forstå det, siger han.

Han peger blandt andet på nye internetbaserede tjenester som IP-telefoni, hvor brugerne ikke vil kunne leve med, at internettet bliver lagt ned en hel dag.

TDC-direktøren bakkes op af direktøren for Telias danske fastnetforretning, Peter Bredgaard.

- Det er vigtigt, at det ikke bliver en sovepude, så brugerne læner sig tilbage og overlader det til internetudbyderne at tage sig af sikkerheden. Den enkelte må også tage et ansvar, siger han.

For at få de almindelige internetbrugere til at forstå vigtigheden af it-sikkerhed, må det offentlige træde til og hjælpe med at løfte opgaven, mener Lars Torpe Christoffersen.

- Det handler om uddannelse helt nede på folkeskoleniveau. Hvis eleverne kan lære om personlige firewalls, så vil det også være en effektiv indgang til at påvirke forældrene, siger han.

Brugerne er et usikkert fundament

Sikkerhedssamarbejdet mellem internetudbyderne kan kun til en vis grad afhjælpe akutte sikkerhedsproblemer. Hvis Danmark skal være verdens førende it-nation, er det afgørende, at det offentlige hjælper med at løfte opgaven med at oplyse de almindelige brugere, mener sikkerhedschef Per B. Hansen fra TDC.

- Der skal mere til, hvis vi skal bygge det it-samfund, som ministeren (videnskabsminister Helge Sander (V), red.) taler om. Vi kan ikke som internetudbydere selv løfte opgaven med at få sat it-sikkerhed på dagsordenen i eksempelvis folkeskolen, siger han.

Før de almindelige brugere har lært at tage ansvar for it-sikkerheden, vil det være svært at opbygge et it-samfund. Per B. Hansen sammenligner det med at bygge et hus, hvor fundamentet er gennemtæret og hullet.

- Det, internetudbyderne her gør, er blot en fernis, som kan holde lidt sammen på det. Lige nu kan huset kun blive halvanden etage højt. Der skal gøres meget mere ved fundamentet, hvis huset skal være så højt, som regeringen gerne vil have det, siger Per B. Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere