Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Efter TDC-opråb om for lave priser for adgang til TDC's net: Her er svaret

Erhvervsstyrelsen, der fastsætter de priser, konkurrerende teleselskaber skal betale for at få adgang til TDC's infrastruktur, svarer her på TDC's opråb om, at priserne er for lave.

Reguleringsmodellen er udarbejdet efter alle kunstens regler og med dyb involvering af telebranchen, herunder TDC selv.

Sådan lyder reaktionen fra Erhvervsstyrelsen, efter at TDC's koncernchef i et interview på Computerworld har udtalt, at de priser, myndighederne har fastsat for konkurrenternes adgang til TDC's netværk, er meget lavt sat.

Pernille Erenbjerg siger samtidig, at skrækscenariet er, at der er ikke er nogen i værdikæden, der tjener penge, og at der derfor heller ikke er nogen, inklusiv TDC selv, der kan investere i at bygge bedre netværk i fremtiden.

Læs interviewet: TDC-topchef: For billigt for andre teleselskaber at udnytte TDC's netværk

Helle Bøjen Larsen, der er kontorchef i Tele og privacy hos Erhvervsstyrelsen, henviser til, at prisreguleringen er baseret på den såkaldte LRAIC-model, der anvendes til at fastsætte maksimalpriserne på kobber-, fiber- og kabel tv-nettet.

"Vi har en omkostningsmodel, der modeller omkostningerne for en almindelige effektiv teleoperatør, der bygger et nyt net," forklarer hun.

"Den model, vi bruger lige nu, blev vi færdige med i 2014. Forud for det var der gået et toårigt forløb, hvor vi som myndighed sammen med konsulenter udviklede modellen, men hvor branchen også var dybt involveret i forløbet - dels de alternative selskaber, der bruger TDC's net, og så TDC."

"De nuværende priser er baseret på den model. Vi træffer en afgørelse og sætter priserne. Den første afgørelse blev truffet sidste år, og det er en afgørelse, som alle kan anke, hvis de er uenige i resultatet."

"Det er der ikke nogen, der har gjort," lyder det fra Helle Bøjen Larsen.

Passer det, at priserne er lave?

Pernille Erenbjerg siger meget konkret, at hun konstaterer, at ‘vi har nogle gensalgspriser i Danmark, der er under halvdelen af, hvad de er gennemsnitligt i resten af EU.' Er det korrekt eller ej?

"Det kommer an på, hvad det er for priser, man kigger på, så du får ikke et ja eller et nej."

"Det produkt, man normalt benchmarker inden for EU, er rå kobber-prisen - den rå ydelse. I den seneste opgørelse fra december, som vi har set, ligger vi nogenlunde i midten af de europæiske priser."

Læs også: TDC-topchef: For billigt for andre teleselskaber at udnytte TDC's netværk

I forhold til fiber-området er der ifølge Helle Bøjen Larsen fra Erhvervsstyrelsen to priser. Den ene gælder for TDC's fiber i det gamle Dong-område, den anden for resten af landet.

"Og uden for Dong-området har vi faktisk beregnet en ekstra risiko-præmie for TDC for at tage hensyn til, at nettet ikke er bygget der," siger hun.

Mobilnettet er ikke reguleret på samme måde som fastnettet, da TDC ikke har samme dominerende position der, men blot ejer et af de fire mobilnetværk i Danmark.

"Det er en balancegang"

Hvis vi holder os til fastnettet, hvad tænker I så om, at TDC's koncernchef giver udtryk for, at priserne er for lave, og at hun frygter, at TDC ikke kan investere tilstrækkeligt i netværk fremadrettet?

"Nogle af de ting, vi skal tage hensyn til - også ud fra de EU-principper, vi skal arbejde ud fra - er at finde den rigtige balance mellem hensynet til konkurrencen og så, at der samtidig skal være investeringsincitamenter tilbage i markedet."

"Det er en balancegang, og hele LRAIC-modellen sigter sådan set på at tage hensyn til de her investeringsincitamenter," siger Helle Bøjen Larsen.

Erhvervsstyrelsen oplyser, at det tog to år at udarbejde den nuværende reguleringsmodel, og at der typisk går tre-til fire år, før der skal en ny model på banen.

Læs også:

TDC-topchef: For billigt for andre teleselskaber at udnytte TDC's netværk

Fra revisor til topdirektør med 8.500 medarbejdere: Sådan blev Pernille Erenbjerg koncernchef i TDC

Fra TDC til Yousee: Det handler TDC's opsigtsvækkende navneskifte egentlig om

Hiper klar med gigabit-bredbånd på TDC's net: Kan disse priser kapre kunder?

Konkurrenter raser: TDC står i vejen for billigere internet til danskerne

Ny priskrig i den danske telebranche: Derfor ender tele-priskrige igen og igen med opkøb




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering