2015 blev et år med masser af aktivitet på it-jobmarkedet.
Flere af de store it-arbejdspladser havde travlt med at ansætte nye medarbejdere - blandt andet søgte KMD i foråret 150 nye medarbejdere, og en virksomhed som Netcompany har også haft ualmindeligt travlt med at kapre nye medarbejdere.
Selvom der naturligvis også er eksempler på det modsatte - eksempel CSC, der også i 2015 har været præget af store fyringsrunder - så er den generelle tendens, at der bliver mere og mere rift om dygtige danske it-folk.
Læs også: Her er de 10 største arbejdspladser i den danske it- og telebranche
ITEK - nu kendt som DI Digital - udgav i år en rapport om manglen på it-folk i Danmark.
Her blev det fremhævet, at der om få år mangler 3.000 it-specialister i den danske it-branche plus yderligere 3.000 folk, der skal arbejde med blandt andet digitalisering, big data og internet of things i andre brancher.
Hvilke planer er der for 2016?
Alt tyder da også på, at 2016 bliver et år, hvor der bliver masser af jobopslag at boltre sig i for mange it-folk.
Computerworld har kontaktet en række af de største danske it-virksomheder med disse to spørgsmål:
1) Hvilke forventninger har I til udviklingen i antal ansatte i jeres virksomhed i 2016?
2) Hvilken type kompetencer er I især på udkig efter?
Selvom de planer, man har ved indgangen til et nyt år, naturligvis altid kan vise sig ikke at holde stik, så er nedenstående stadig et indblik i de forventninger, virksomhederne på nuværende tidspunkt har, når det kommer til behovet for nye it-medarbejdere i det kommende år.
EG klar til mange nye ansættelser
En virksomhed som EG, der allerede er vokset betragteligt over de senere år, har eksempelvis ikke tænkt sig at træde på bremsen med nyansættelserne i 2016:
"Vi forventer, at EG's positive udvikling fortsætter ind i og på den anden side af 2016," lyder meldingen fra EG.
Administrerende direktør Leif Vestergaard skriver blandt andet i en mail til Computerworld:
"I 2015 har vi ansat over 200 medarbejdere, ud over dem vi har fået via opkøb. Vi forventer at ansætte mindst det samme antal i 2016."
Leif Vestergaard oplyser samtidig, hvilken type medarbejdere EG især er på udkig efter:
"Vi kommer til at ansætte mange forskellige profiler, da vores ydelser dækker både bredt og dybt samt anvendes mange steder i vores kunders værdikæde."
"For det første vil vi fortsat ansætte personer med dyb forretningsforståelse og praktisk ledelses- og specialisterfaring fra de brancher, vi opererer i. Det gør vi, fordi vi ved, at indsigt i praktisk implementering og forandringsledelse er afgørende for, at kunden får hurtig og konkret værdi af sin investering."
Læs også: Se top-listen her: Disse it-firmaer vil alle arbejde for
Han forklarer samtidig, at EG kommer til at investere yderligere i Microsoft Dynamics-forretningsområdet:
"Det betyder, at vi vil ansætte erfarne arkitekter og udviklere, særligt på Dynamics AX og NAV, men også på andre teknologier. Vi forventer også en stærk vækst på cloud- og hosting-området, det vil vi også se reflekteret i vores staffing.
Endelig forventer EG også, at virksomheden i 2016 byde mere end 30 nyuddannede velkommen til at få kickstartet deres karriere via selskabets graduateprogram.
Bankdata skal bruge 100 nye folk
Også hos Bankdata er der planer om et betydeligt antal nyansættelser i det nye år. Mette Marie Buhl, der er HR-chef og underdirektør i Bankdata, oplyser:
"Vi forventer at skulle rekruttere i omegnen af 100 nye medarbejdere i 2016."
Bankdatas planer er baseret på tre ting, forklarer hun:
- Generel vækst.
- Et særligt projekt omkring et nyt kapitalmarkedssystem (it-system).
- Generel medarbejderomsætning.
Mette Marie Buhl forklarer samtidig, hvilken type kompetencer Bankdata især på udkig efter:
"Vi er generelt på udkig efter stærke it- og forretningsudviklere med en længerevarende uddannelse bag sig. Derudover har vi brug for, at profilerne evner at tænke 'end-to-end', det vil sige hele værdikæden."
""Vi er lige nu i gang med udrulningen af en agil udviklingsmodel ud fra SCRUM-tankegangen, og her har vi brug for, at alle teammedlemmer forstår hele værdikæden omkring et givent produkt."
"Derudover vil vi lægge vægt på, at vores medarbejder kommer med et stærkt 'kundefokus', der kombineret med en grundlæggende forretningsforståelse sikrer, at vi optimerer al udvikling."
IBM Danmark skal bruge nye konsulenter
Hos IBM Danmark, en af Danmarks største it-arbejdspladser, lyder det fra kommunikationschef Benedicte Strøm:
"Lige nu søger vi i IBM Danmark 15 nye teknologi-konsulenter, der realistisk vurderet nok først bliver ansat efter årsskiftet. I 2016 søger vi yderligere minimum 50 ekstra konsulenter, der skal arbejde med IBM Danmarks cloud-, mobil- og Watson-forretning."
Samtidig tilføjer Benedicte Strøm, at der er flere arbejdsopgaver på vej til IBM Danmark:
"I oktober indgik vi kontrakt med Norges største it-selskab, Evry. Selskabet overdrager ansvaret for deres softwareløsninger til IBM. Aftalen forventes at skabe yderligere arbejde - også i IBM Danmark - men om kontrakten decideret kommer til at føre til nye ansættelser, er på nuværende tidspunkt for tidligt at sige noget om."
Læs også: Se top-listen her: Disse it-firmaer vil alle arbejde for
IBM Danmark forventer sig samtidig meget at selskabets kognitive forretning i 2016 - ikke mindst efter offentliggørelsen af samarbejdsaftalen med Novo Nordisk om brug af Watson-supercomputeren.
"Generelt kommer vi i IBM Danmark til fortsat at se tilpasninger til de forandringer, vi oplever i markedet. Vores kunder er i høj grad retningsgivende for udviklingen hos os. Eksempelvis har kundernes efterspørgsel indenfor cloud-, mobil- og Watson-forretningen nu muliggjort, at vi kan annoncere efter flere medarbejdere."
KMD og Atea forventer samme niveau
Christoffer Hellmann, kommunikationschef i KMD, skriver til Computerworld, at KMD forventer at være nogenlunde det samme antal ansatte i koncernen i 2016 som i 2015.
"Tallet kan dog gå både op og ned i forbindelse med afslutning af projekter, tilgang af nye opgaver og så videre. Vi har endvidere en løbende udskiftning af medarbejdere som alle andre virksomheder."
"Vi kommer også til at ansætte i 2016 - og vi kommer primært til at hente salgsprofiler ind til at drive vores vækstagenda mod det private og statslige marked samt højt specialiserede it-kompetencer som it-arkitekter, testere samt SAP og .Net folk," lyder det fra KMD.
Læs også: Her er de 10 største arbejdspladser i den danske it- og telebranche
Hos Atea oplyser Annette Otto, der er human capital strategic officer, at Atea i 2016 "forventer et medarbejderantal på niveau med i 2015."
Hun tilføjer samtig, at Atea generelt løbende "søger medarbejdere med stærke og dybe it-kompetencer. Samtidig har vi pt. større fokus på digitaliserings- og As a Service-kompetencer."
JN Data venter vækst - men hvor skal folkene sidde?
Hos JN Data forklarer administrerende direktør Claus Toxværd Østergaard via telefonen, at der også her vil skulle bruges en del nye it-folk i det kommende år:
"Vi kigger ind i et vækstscenarie i 2016, og det er nok i størrelsesordenen en 20-30 fuldtidsstillinger," siger han til Computerworld.
"Men vi har endnu ikke besluttet os for, hvordan vi vil lave væksten. For vi kan også gøre det ved at source - altså bruge underleverandører til noget af det, vi ellers selv ville levere. Det har vi ikke helt besluttet endnu."
Generelt er JN Data ifølge Claus Toxværd Østergaard på udkig efter arkitekter, netværksfolk, projektledere og Windows-folk.
"Det er typisk de fire kategorier, vi selv tager ind, fordi vi ved, at det er langtidsholdbart i markedet. Det er ikke noget, hvor der lige pludselig ikke er flere opgaver. Det er noget, der bare fortsætter og fortsætter," lyder det fra direktøren i JN Data.
Disse folk er Microsoft på udkig efter
Hos Microsoft Danmark oplyser HR-direktør Karin Nicholson Kristensen, at selskabet "mærker stor efterspørgsel efter særligt cloud-løsninger, så vi kommer til at udvide vores medarbejderskare yderligere i 2016" - uden at hun dog sætter et konkret antal medarbejdere på.
Til gengæld vil hun godt afsløre, hvilken type kompetencer, Microsoft især er på udkig efter:
"Der, hvor vi investerer, er i at sikre flere kollegaer til Azure-roller, der virkelig vækster. Det er særligt folk med en blanding af forretningsindsigt og stor teknisk viden, der er eftertragtede."
"Det fortæller også en del om, hvor branchen er på vej hen. I takt med at teknologi fylder mere og mere i organisationerne, stiger kravet for et stærkt kompetencemix af forretningsindsigt og særlig teknisk cloud-indsigt."
"De mest efterspurgte er cloud solution architects, der er tekniske, kundeorienterede roller, som er ansvarlige for kundens oplevelse end-to-end af implementering af cloud."
Læs også:
Se top-listen her: Disse it-firmaer vil alle arbejde for
Her er de 10 største arbejdspladser i den danske it- og telebranche
Danske it-giganter har skåret ned - men her er bemandingen øget
Antallet af ansatte rasler ned hos danske it-giganter
KMD klar til at masse-ansætte: Mangler lige nu 150 nye it-folk