Skærpede krav rammer konsulenter

It-leverandører, der vil have foden inden for i store offentlige projekter, skal bevise, at de kan levere den aftalte ydelse til tiden. En ny rammekontrakt skal gøre op med fejlslagne it-projekter og galopperende konsulentregninger.

Det offentlige bruger over en milliard kroner årligt på it-konsulentydelser, og det beløb vil stige markant med strukturreformen.

For at sikre valuta for pengene og lette arbejdet for de offentlige kunder søsætter SKI for første gang en rammekontrakt for it-konsulentydelser.

Et nyt og væsentligt element er, at de mulige leverandører skal vurderes på deres modenhed.

Sikrer kompetencer

På den måde vil SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service) sikre, at de udvalgte konsulentfirmaer har kompetence og kapacitet til at levere en løsning som aftalt og til tiden.

- Med modenhedsbegrebet kan vi øge sandsynligheden for, at leverandørerne holder, hvad de lover, og reducere risikoen for fejlslagne it-projekter og store ekstraomkostninger, siger Søren Jakobsen, administrerende direktør for SKI.

Her venter man, at et trecifret millionbeløb vil kanaliseres over den kommende rammekontrakt - også fordi de offentlige kunder med rammekontrakten slipper for selv at gennemføre et dyrt og tidkrævende udbud.

Modenhedsvurderingen tager udgangspunkt i den internationale standard CMMI, der er beregnet til systemudvikling.

Det danske videncenter Delta har tilpasset modellen til it-konsulentbranchen. Grundlæggende går det ud på at sikre, at organisationsprocessen hos leverandøren er i orden.

Seniorkonsulent Morten Korsaa fra Delta kalder modenhed den bedste og mest videnskabelige måde at måle en leverandørs evne til at levere til tiden. Han mener ikke, at it-konsulentbranchen har været dygtig nok.

I den kommende rammeaftale skal tilbudsgiverne besvare en række spørgsmål, der skal afklare modenhedsniveauet.

Skærpes med tiden
Resultatet bliver dog ikke offentliggjort, og virksomhederne bliver ikke indplaceret på en skala. Men med tiden vil der ske en skærpelse.

- Vi lægger ud med en blid start, så virksomhederne kan få en fornemmelse af, hvilke spørgsmål vi vil stille. Så kan de forberede sig til næste gang, det offentlige skærper sine krav, siger direktør i SKI, Niels Frederiksen.

I konsulentbranchen, der er sulten efter opgaver og med strukturreformen venter vækst i det offentlige marked, modtages udspillet med forbeholden imødekommenhed.

- Man kan sagtens lave rammeaftaler for konsulentydelser. Det er positivt. Hvad angår modenhedskravet, skal konsulentbranchen hele tiden vurderes og presses videre i deres udvikling. Jeg er bare ikke sikker på, at CMMI er den bedste måde at gøre det på, siger underdirektør Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management.

Han siger, at kunderne i forvejen vurderer konsulenthusene på deres medarbejderes kvalitet og på værdiskabelsen.

SKI går i udbud med den ny rammekontrakt for it-konsulentydelser i maj. Kontrakten vil være klar til brug sidst på året.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om konsulenternes vilkår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere