En downloadhastighed på mindst 10 Mbps.
Det er det nuværende behov, de fleste internetbrugere skal have tilfredsstillet, hvis vi taler traditionelt kablet bredbånd.
Sådan skriver analysefirmaet Ovum på baggrund af en analyse af bredbånds-situationen i 30 lande - den kan læses her (PDF).
Læs også: Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år
Danmark indgår desværre ikke i undersøgelsen, mens Sverige gør - og faktisk løber med førstepladsen, ligesom Europa som region også stryger til tops.
Det mest interessante er dog også konklusionerne om, hvor hurtigt bredbånd egentlig skal være, før det er hurtigt nok. Her skriver Ovum:
"Den bedste forbrugeroplevelse understøttes af tre nøglefaktorer: en downloadhastighed på mindst 10 Mbps, et stabilt og pålideligt netværk, der leverer indhold med en ventetid på ikke længere end tre sekunder, og en fantastisk kundeservice, der kan løse de fleste problemer hos forbrugerne ved første kontakt."
Ovum-rapporten består af både hårde hastigheds-tal fra de 30 lande og en undersøgelse blandt forbrugerne, hvor de er blevet spurgt til, hvad der skaber en god bredbånds-oplevelse. Derfor kommer blandt andet kundeservice med ind i billedet.
Derfor bliver 10 Mbps ikke ved med at være nok
De 10 Mbps betegnes som et minimumsbehov og er baseret på, at der skal kunne leveres forskellige typer af internet-tjenester og applikationer - og video i SD-kvalitet.
Fordi indholdet på internettet hele tiden ændrer sig og bliver mere krævende i forhold til bredbåndshastigheden, mener Ovum heller ikke, at 10 Mbps vil fortsætte med at være tilstrækkeligt:
"Den krævede netværkshastighed øges yderligere til 50 Mbps og højere, fordi brugerne vil begynde til at benytte HD-videoindhold som 4k/8k-video, der vil kræve endnu mere af netværket," står der i rapporten.
Læs også: Mød en dansk landsby med 1 Gbit/s-bredbånd: Det betyder det for Tranum
"Analyser af kundetilfredsheden med video-applikationer viser, at blandt dem med en forbindelse på under 10 Mbps, har over 50 procent en dårlig oplevelse," står der videre.
"Da video bliver mere og mere bredt anvendt (uanset om det er korte klip på YouTube eller længerevarende tv- og film-indhold), bliver video-oplevelsen central for den grundlæggende bredbånds-oplevelse," lyder det i Ovum-rapporten.
Skal være 25 til 30 procent hurtigere hvert år
Uanset hvor hurtigt bredbånd skal være for at være hurtigt nok, så er der næppe mange, der vil anfægte, at hastigheds-behovet stiger.
Preben Mogensen, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet og forsker i blandt andet trådløse netværk, har tidligere estimeret, at bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år for at kunne følge med udviklingen.
"Det er problemstillingen med hønen og ægget. Teknologien gør, at mere er muligt, og når mere er muligt, vil vi også have mere," har han forklaret til Computerworld - læs artiklen her:
Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år
Preben Mogensen kommer i artiklen med et par konkrete eksempler på denne udvikling:
"Opløsningen på din skærm bliver bedre for hver generation af smartphone. Derfor vil vi have vores videoer i en højere opløsning, hvilket betyder en højere datarate."
"Kameraet i telefonen bliver også på flere og flere megapixel, så hvis jeg vil uploade film og billeder, vil det begynde at tage længere tid, hvis jeg ikke får en hurtigere forbindelse."
"For en del år siden var internetsider typisk kun tekst. Så begyndte vi at putte billeder på, og da dataraten blev endnu bedre, puttede vi også video på."
Læs også: Mød en dansk landsby med 1 Gbit/s-bredbånd: Det betyder det for Tranum
"Derfor vokser størrelsen af vores internetsider år for år, så hvis vi ikke får en hurtigere og hurtigere forbindelse, kommer det til at tage længere tid at hente en internetside," lyder det fra Preben Mogensen fra Aalborg Universitet.
"Vi forudser, at man teknologimæssigt skal have gjort netværkene 25 til 30 procent hurtigere per år."
Hvad med upload-hastigheden?
Mens diskussionen om bredbåndshastigheder ofte ender med at komme til at handle om download-hastigheder, så er det værd at huske på, at upload-hastigheden også er afgørende for brugeroplevelsen.
Her er der da også stadig plads til forbedringer, også i et land som Danmark, der traditionelt ligger godt placeret i de internationale bredbåndsundersøgelser.
Statitik fra Erhvervsstyrelsen viser, at medianhastigheden for bredbåndshastigheder i download lå på 23,9 Mbps i Danmark i slutningen af 2014.
Samtidig lå medianhastigheden for upload på 3,2 Mbps, fremgår det af statistikken (PDF).
Læs også:
Derfor skal bredbånd være 25 til 30 procent hurtigere hvert år
Derfor er bredbånds-teknologi ikke afgørende: Kabel-bredbånd er i dag 80 procents fiber
Nu kan du droppe tv-pakken og gå rent bredbånd: Her er tre konsekvenser
Mød en dansk landsby med 1 Gbit/s-bredbånd: Det betyder det for Tranum