Artikel top billede

Her er verdens mest populære antivirus-program

Se her hvilket antivirusprogram, som verdens forbrugere helst vil benytte. Få samtidig det totale overblik over, hvordan it-sikkerheden ser ud lige nu.

I Europa kommer den mest benyttede antivirus-løsning fra den russiske producent Kaspersky efterfulgt af ESET og med Bitdefender på tredjepladsen.

Den konklusion kan drages på baggrund af 6.422 anonyme besvarelser, der er indsamlet af det østrigske testhus AV-Comparatives, der er en non-profit-organisation, som har specialiseret sig i at teste sikkerhedsprogrammer.

Data er indsamlet mellem den 15. december 2014 og den 15. januar 2015.

Ud over at teste antivirusprogrammer udgiver AV-Comparatives altså også statistik, der tager temperaturen på, hvordan sikkerhedstilstanden er blandet verdens brugere.

Hvis man starter med at se på, hvilken software-platform, undersøgelsens computere er bygget op omkring, er Microsoft dominerende med Windows 7 i spidsen og Windows 8(.1) som nummer to.

XP er på vej ud, hvilket jo er ganske udmærket, eftersom der ikke længere udvikles sikkerhedsopdateringer til det engang så elskede program.

I undersøgelsen er Apples styresystem nok underrepræsenteret i forhold til udbredelsen i Danmark, mens Linux nok er en smule overrepræsenteret.

Med hensyn til browser-fordelingen har Chrome lagt sig i spidsen med Firefox på en solid andenplads med henholdsvis 40 og 36 procent af brugerne. Microsofts døende Internet Explorer ligger som nummer tre på AV-Comparatives opgørelse.

På mobilsiden har Android fanget tre ud af fire brugere, mens Apple og Microsoft næsten har sat sig på resten af det marked.

Læs også: Test: Her er de bedste antivirus-programmer lige nu

Gratis eller betalingssikkerhed?

Det er omkring seks ud af 10 brugere, der betaler for en sikkerhedsløsning på verdensplan, og så er der lige under seks procent, der slet ikke bekymrer sig om sikkerheden og ikke har installeret sikkerhedssoftware på harddisken.

I Europa og Nordamerika er det lidt større pakker, der er populære i form af internet security suites, som tegner sig for halvdelen af markedet.

Læs også: Test af otte antivirus-programmer til Mac: Her er det bedste

Når det kommer til producenterne er russiske Kaspersky topscorer i både USA og i Europa, hvor firmaets antivirus-programmer er de mest benyttede. Men også producenter som ESET, Bitdefender, Avast og Synamtec ligger godt til på listen over forbrugernes valg på pc-platformen.

Microsoft har en mellemplacering i USA, men ligger langt nede på listen over forbrugervalg i Europa.

På mobilen er antivirus-software nok stadig i sin vorden, men forbrugernes valg falder stadig på mange af de samme producenter, som er populære på skrivebordet, dog med et par afstikkere i de forskellige geografiske regioner, eksempelvis Lookout i USA og Cheetah i Asien.

Læs også: Test af 20 antivirus-programmer: Her er den bedste av-software til din Android-mobil

AV-Comparatives forudsiger, at denne disciplin bliver mere omfattende i de kommende år, blandt andet fordi folk i højere og højere grad tager mobilen med på jobbet, hvilket kræver en sikkerhedspolitik for de mobile dimser.

Sikkerhed virker

At der er behov for it-sikkerhed på computeren, kommer næppe som en overraskelse, men AV-Comparatives har sat nogle tal på, hvorfor det er så vigtigt.

Mere end 45 procent fortæller, at de aldrig har haft problemer, og for 33 procents vedkommende er det mere end et halvt år siden, der har været sikkerhedsepisoder på maskinen.

Men cirka 15 procent fortæller, at de inden for de seneste to måneder har været inficeret af malware. Denne statistik er nok behæftet med en hvis usikkerhed, da mange ofte ikke opdager, at der er uønsket kode på systemet.

Og det er ikke fordi, at den uønskede kode ikke forsøger at mase sig ind på harddisken.

75 procent af respondenterne rapporterer således om, at deres antivirus-software har fundet, blokeret eller advaret om ondsindede filer indenfor de seneste 60 dage.

Kun fem procent fortæller, at de aldrig har oplevet, at deres sikkerhedsprodukt har alarmeret dem.

De fire vigtigste parametre for at en bruger vælge et antivirusprodukt er i prioriteret rækkefølge:

- Programmet må ikke trække hastigheden ned.

- Det skal være effektivt til at opdager de ondsindede filer.

- God pro-aktiv beskyttelse.

- Programmet skal være i stand til at fjerne malware.

AV-Comparatives har i øvrigt også spurgt til hvilke medier, der er de mest troværdige, når det handler om it-sikkerhed.

På en skala fra et til fem, hvor fem er bedst, placerer Computerworld (globalt) sig på 3,5 point.

Højeste score får c't magazin med 3,6, mens den laveste er uddelt til sikkerhedsanmeldelser på YouTube.

Her gives blot 2,1 ud af de fem.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering