Artikel top billede

Microsoft får EU-støtte i kampen for dit privatliv

Amerikansk domstols krav om udlevering af data på udenlandske servere strider mod international lov, mener EU-kommissær.

Microsofts slagsmål ved de amerikanske domstole for at beskytte sine ikke-amerikanske kunders data mod overvågning fra amerikanske efterretningstjenester får nu opbakning fra EU-kommissionen.

Tidligere i år gav en distriktsdomstol i New York de amerikanske myndigheder medhold i en sag om udlevering af data fra Microsoft-servere, som befinder sig uden for USA's grænser. Helt konkret drejer det sig om Microsofts mail-services, som drives fra et datacenter i Irland.

Den kendelse har Microsoft anket til en højere retsinstans, og softwaregiganten får nu opbakning fra Vivienne Reading, EU's kommissær for borgerrettigheder.

Ifølge den britiske avis Financial Times skriver Vivienne Reding i et brev til et medlem af Europa-parlamentet, at de amerikanske krav er i strid med international lov og eksisterende aftaler mellem USA og EU.

"Effekten af kendelsen fra den amerikanske distriktsdomstol er, at den omgår eksisterende, formelle procedurer, som er aftalt mellem EU og USA, om gensidig juridisk hjælp, som tager sig af forespørgsler fra udenlandske myndigheder om adgang til information," hedder det blandt andet i brevet fra Reding.

Hun nævner desuden, at EU-kommissionen er bekymret for, at de amerikanske såkaldte ekstraterritoriale krav om at få udleveret data fra servere udenfor USA kan være i strid med både international lov og den beskyttelse, som EU garanterer sine borgere.

Sagens kerne er, at USA ønsker at håndhæve dele af sin lovgivning uden for landets egne grænser, hvilket i det konkrete tilfælde kan kollidere med lovgivningen i EU.

EU's holdning er, at krav om udlevering af data skal rejses via de aftalte kanaler fremfor direkte overfor de enkelte dataudbydere.

Sammen med en række andre teknologifirmaer kæmper Microsoft en indædt kamp for at beskytte sin forretning og især de europæiske kunders tillid til, at deres data er sikret mod overvågning.

Ifølge norske digi.no har Microsoft for nylig i et retsdokument skrevet, at man sammen med andre amerikanske teknologiselskaber oplever en øget mistillid og bekymring for udbydernes muligheder for at sikre beskyttelse af data lagret udenfor USA.

De amerikanske myndigheder mener omvendt, at Microsofts holdning står i vejen for en effektiv efterforskning af kriminalitet.

Læs også:

Microsoft vil slås for kundernes privatliv

Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere