Open source sparer Lycos for millioner

Portalvirksomheden Lycos, som ejer danske Jubii, har de seneste tre år sparet mere end 85 millioner kroner ved at vælge open source til selskabets databaseservere. De kommercielle systemer er så dyre, at internetforretningen ikke kan blive rentabel uden open source, mener Lycos.

På tre år har portalselskabet Lycos Europe, der ejer Jubii, sparet mindst 85 millioner kroner på licenser og serviceaftaler ved, at 95 procent af selskabets databaser i dag kører på open source i stedet for licenssoftware. Det skriver Computerworld Onlines svenske søstermedie, Computersweden.

Pengene har været det vigtigste argument for Lycos for at vælge open soruce.

- Hvis man vælger Sun og Oracle, så minimerer man risikoen, men man har ikke nødvendigvis gjort det omkostningsmæssigt mest fornuftige, siger driftschef Niklas Wiklund til Computersweden.

Knaldende dyre licenser

Hos danske Jubii er it-chef Thomas Hilbert Madsen selv glad for de kommercielle databaser fra Microsoft og Oracle, men han erkender, at de ikke er rentable i forhold til den internetforretning, som Jubii og Lycos driver.

- Licenserne på de etablerede databaser er knaldende dyre. Det er de bedste databaser, men prisen er mere tænkt til at køre applikationer og ikke web, siger Thomas Hilbert Madsen til Computerworld Online.

Webtrafik giver en stor belastning på serversystemerne, som derfor hurtigt får en størrelse, der gør det urentabelt at køre de dyre databaser.

Prisen på en licens på en af de store kommercielle databaser afhænger som regel af størrelsen på den hardware, som databasen skal afvikles på. Det vil i reglen sige, at prisen afhænger af antallet af processorer på den serverklynge, der skal køre databasen.

Det koster ofte titusindvis af kroner per processor, og det løber op, når der som hos Lycos står over 1.200 servere i selskabets datacenter i Stockholm alene.

Valgte Oracle til kundesystem

Selv om open source er del af Lycos-koncernens strategi, så er de kommercielle systemer ikke sendt helt ud i kulden.

- Man skal ikke tage skyklapper på og vælge det billigste alternativ uden først at opveje de mulige problemer, siger Niklas Wiklund til Computersweden.

Det kan blandt andet være, om der findes de nødvendige tillempninger af softwaren, der er nødvendige for at løse bestemte opgaver.

Lycos har blandt andet valgt at købe en stor Oracle-database til det system, som holder styr på alle brugerne, og hos Jubii kører virksomhedens finansielle programmer ligeledes på kommerciel software.

Tunge systemer som Lycos-portalens mailservere og det gratis webhotel Tripod kører derimod på open source-databasen Mysql.

Jubii bruger Mysql til blandt andet portalens debatforum, mens selve søgedatabasen er udviklet internt.

- Vi har en programmør i huset, som har lavet databasen, så han skal selvfølgelig have løn, men det, han har udviklet, er simpelt og let at vedligeholde, siger Thomas Hilbert Madsen.

Egne medarbejdere sparer serviceudgifter

Udover udgifterne til licenser sparer Lycos et tocifret millionbeløb årligt i serviceomkostninger, da portalvirksomheden ikke betaler for dyre serviceordninger, som den ikke har brug for.

For Lycos skyldes besparelsen på serviceudgifterne først og fremmest størrelsen på systemerne, der ville betyde meget dyre serviceaftaler hos de kommercielle leverandører.

Desuden har Lycos-koncernen i forvejen ansat udviklere, der tilpasser systemerne, og derfor har selskabet allerede kompetente folk, der kan løse opgaverne internt.

Ifølge Computersweden er det Lycos' målsætning at gå over til open source på alle systemer, ikke kun når det gælder databasesoftware.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere