Netsky fortsætter ormekrigen

To nye varianter af ormen Netsky understreger, at krigen mellem virusprogrammørerne ikke er slut. Specielt en af de nye varianter har ifølge sikkerhedsfirmaet CSIS også held til at sprede sig i Danmark. Det er fortrinsvist sket til private brugere.

Ormekrigen fortsætter. Siden mandag eftermiddag er der dukket to nye varianter af ormen Netsky op. Dermed er Netsky nået til bogstavet K i antivirusfirmaernes navngivning.

I øjeblikket spreder varianten Netsky.J sig i blandt andet Danmark, rapporterer sikkerhedsfirmaet CSIS. Ormen rammer alle versioner af Windows.

Ormen ankommer som en vedhæftet PIF-fil i en e-mail med forfalsket afsenderadresse. Der er ikke ændret meget ved de to nyeste varianter i forhold til de foregående.

Programkoden er blot omskrevet lidt, hovedsageligt ved at ændre på de tekstbidder, som ormen bruger til at opbygge de e-mails, der skal lokke brugeren til at klikke på den vedhæftede fil.

Derefter er programmet blevet kompileret, altså oversat til binær kode, som kan afvikles på de Windows-pc'er, som ormen angriber, og til sidst pakket med et nyt pakkeprogram i forhold til den foregående version.

- Det er ufatteligt, at en orm, der ankommer som en PIF-fil, kan sprede sig. Jeg må formode, at det ikke er virksomheder, der bliver ramt. Private brugere må lære, at de ikke må klikke på PIF-filer, siger sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

Blokér for PIF-filer

Virksomheder bør blokere for PIF-filer på virksomhedens gateway-server, da det ikke er et format, der normalt anvendes til at sende harmløse filer via e-mail.

- Når de her orme stadig kan sprede sig, så kan det skyldes, at der hele tiden kommer nye internetbrugere til, som er nybegyndere og ikke kan forstå, at deres pc kan blive inficeret med en virus, siger Peter Kruse.

De seneste to varianter af Netsky er blot de seneste eksempler på, at krigen mellem tre grupper af virusprogrammører fortsat raser.

De fleste sikkerhedseksperter er enige om, at det drejer sig om en kamp om at opbygge den største hær af "zombier", altså inficerede Windows-pc'er, som via ormen har fået installeret en bagdør. Zombie-hæren fungerer som et netværk til udsendelse af spam, mener sikkerhedseksperterne.

Ifølge virusadvarselstjenesten Outpost 24 indeholder de nye versioner af Netsky lige som de foregående en fornærmelse rettet mod programmørerne af ormene Mydoom og Bagle.

Forsinket computerlyd

At det måske er gået lige lovlig stærkt for programmørerne bag Netsky med at udsende de nyeste versioner, kan ses på den lyd, som ormen er programmeret til at afspille.

De foregående versioner af Netsky har alle gennem pc'ens indbyggede højtaler afspillet tilfældige lyde om morgenen på den dag, hvor ormen er blevet spredt.

Denne gang har programmørerne tilsyneladende glemt at ændre datoen, da ormen vil forsøge at afspille lydene på den 2. marts 2004 mellem klokken 6.00 og 9.00. Det var samme tidspunkt som en tidligere variant.

Hos blandt andet Panda Antivirus kan man høre en lydfil med den lyd, som Netsky frembringer på inficerede pc'er.

Antivirusfirmaer om Netsky.J:

McAfee/NAI

Panda

Sophos

Symantec

Trend Micro




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere