Tre nye sikkerhedshuller i Linux lukket

Holdet bag Linux-kernen har udsendt en opdatering, som blandt andet lukker tre sikkerhedshuller. Det ene hul findes på alle Linux-systemer og kan give lokale brugere fuld adgang til hele systemet.

Holdet bag Linux-kernen har udsendt en ny version, som blandt andet lukker tre sikkerhedshuller. Mens to af hullerne kun gælder nogle særlige systemkonfigurationer, så findes det tredje sikkerhedshul på alle Linux-systemer.

- Det er heldigvis en ret kompleks sårbarhed, som der ikke er mange, der kan udnytte, siger teknisk chef hos det danske sikkerhedsfirma Secunia, Thomas Kristensen.

Sikkerhedshullet betegnes som mindre kritisk, men alligevel anbefaler sikkerhedsfirmaerne, at man opdaterer sine systemer til version 2.4.25 af kernen ved at hente de opdaterede pakker fra sin Linux-distributør.

Falsk tryghed ved open source

Selv om sikkerhedshullerne ikke er nær så kritiske, som dem der for nyligt blev afsløret i Microsoft Windows, så benytter udviklingschef Alfred Huger fra sikkerhedsfirmaet Symantec lejligheden til at stille spørgsmålstegn ved sikkerheden i open source.

Fortalerne for open source hævder ofte, at koden skulle indeholde færre fejl, fordi der er mange udviklere, som ser den samme kode igennem.

- Sandheden er, at flertallet af udviklerne ikke gider se den gamle kode i gennem. Open Source er et fremragende koncept, men generelt tror jeg ikke, at det i praksis fungerer, sådan som folk gerne så det, siger Alfred Huger til nyhedstjenesten Cnet.

Eksempel får maskinen til at gå ned

Linux-distributørerne har alle udsendt opdateringer samtidig med offentliggørelsen af sikkerhedshullerne og den opdaterede kerne. Der er endnu ingen eksempler på, at hullerne har været udnyttet af hackere.

På sikkerhedsforumet Full Disclosure er der offentliggjort et eksempel på, hvordan sårbarheden kan udnyttes til at få maskinen til at gå ned. I næste uge vil der blive udsendt et eksempel på, hvordan hullet kan bruges til at eskalere rettighederne.

Men det udelukker ikke, at der inden da kan være andre, som finder ud af at udnytte sårbarheden.

- Det kræver, at man har en lokal bruger, som vil forsøge at få root-adgang, eller en person udefra, som benytter en anden sårbarhed til at få almindelig adgang og derfra vil eskalere sine rettigheder, siger Thomas Kristensen fra Secunia.

Ligesom det var tilfældet, da Linux-holdet udsendte en opdatering i januar, så ligger hullet i funktionskaldet mremap().

De to øvrige sikkerhedshuller findes i den del af kernen, som bruges til at tilføje (mounte) delte Novell Netware-netværksressourcer, samt en USB-driver.

Artikler på Computerworld Online Sikkerhed

Linux Kernel "mremap()" rettighedseskalering

Linux kernel ncpfs Privilege Escalation Vulnerability

Linux Kernel Vicam USB-driver usikker userspace-tilgang




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere