Artikel top billede

Test: Billig mirakelmaskine er perfekt som strømsvag mini-pc eller server

Lille pc til under 3.000 kroner leverer super-lavt strømforbrug, fuld pc-oplevelse og SSD-drev. Se testen af den lille Intel NUC her.

Drømmer du om en lille, stille strømbesparende pc eller server, bør du se nærmere på en Intel NUC - forkortelsen for Next Unit of Computing.

Har du ikke hørt om den 10 centimeter brede og 4 centimeter høje mini-pc, er det ikke nogen overraskelse. Intel lancerede i starten af året Intel NUC uden de store fanfarer. Og det er en skam. For det er et lille alsidigt mesterstykke, Intel har fået skruet sammen.

For ingeniørerne hos chipgiganten har taget en strømbesparende dualcore i3 processor på 1,8 gigahertz (i3-3217U) og kombineret den med et specialbygget motherboard for til sidst at pakke den ind i en lille fiks plastikkasse.

På ydersiden af plastikkassen finder du 3 USB-porte, 2 bagpå og en enkelt i front. På den model (kaldet DC3217IYE), som vi har testet, finder du desuden et gigabit ethernet stik, to HDMI-udgange samt strømstikket.

Kan du leve uden ethernetporten, har Intel også en version (DC3217BY), som bytter net-stikket ud med en Thunderbolt-port, der kan bruges til en pc-monitor eller andre Thunderbolt-stik.

Uanset model skal du fatte skruetrækkeren for at komme i gang med Intel NUC. For dine ca. 2.000 kroner køber dig kun processor (med indbygget HD4000 grafikkort), motherboard og strømforsyningen.

SSD-drev, strømkabel, hukommelse og eventuelt trådløst netkort skal du selv tilsætte. På grund af den begrænsede plads, og måske også på grund af varmeudviklingen, har Intel valgt mSATA-standarden og SSD-drev som lagring i NUC.

Vores test-enhed endte på i alt 2.669 kroner inklusive moms og blev sammensat sådan her:

  • 1.999 kroner for Intel NUC DC3217IYE kassen incl. cpu, motherboard og strømforsyning
  • 375 kroner for en Kingston SSD Now 32 gb mSATA disk
  • 295 kroner for 8 Gb corsair DDR3 SO DIMM 204-pin (NUC understøtter max 16 gigabyte)

Vi valgte i første omgang at køre uden et WIFI/Bluetooth-kort, men et kort som Intel Centrino Advanced-N 6235 ville lægge ca. 175 kroner oven i prisen.

Sådan samler du NUC

At sættet ikke kommer samlet, kan måske skræmme nogen, men de ekstra dele er dog relativt ligetil at montere - og ikke meget anderledes end at skifte batteri på ungernes legetøj.

Via et par skruer i bunden fik vi adgang til NUC's indre, hvor du kan sætte DDR3-hukommelsen fast (SO DIMM 204 format) og installere et mSATA-drev. På grund af mSATA formatet skal du vælge en SSD-disk, hvilket sætter en begrænsning på kapaciteten, men som betyder meget for hastigheden og temperaturen inde i den lille enhed.

Hukommelsen kræver ikke skruer, men klikker blot på plads i det lille kabinet - mens du lige skal sikre SSD-disken og eventuelt netkort med et par små skruer, som sidder parat inde i kabinettet.

Se videoen af en Intel NUC, som vi samler sidst i artiklen - eller brug linket her.

Alt i alt en operation, som tog os under 10 minutter for samtlige dele.

Da NUC kommer uden forudinstalleret SSD-disk, er du også selv ansvarlig for at købe og installere et styresystem. Enten via et eksternt USB-baseret CD-drev eller via en boot-klar USB-stick.

Vi fandt et eksternt USB-baseret CD-drev frem og installerede Windows Server 2012 på maskinen, som lige så gerne kører Ubuntu eller Windows 7/8.

Installationen tog kun kort tid og foregik uden problemer, men da vi første gang bootede op med Windows Server 2012, savnede systemet den korrekte driver til Intels indbyggede gigabit ethernet kort.

Det skal Intel ikke nødvendigvis lastes for, da Windows Server 2012 ikke er angivet som understøttet af Intel, men heldigvis er der en løsning.

Med vores Windows 8 test-installation var der dog ingen driver-problemer, og alt snurrede tilfredsstillende. Men med Windows 8 ville vi dog anbefale, at du som minimum køber en 64 gigabyte SSD-disk, da systemet hurtigt kan fylde en del.

Intel NUC i brug: Så lidt bruger den

Når du tager Intel NUC i brug, er det første du lægger mærke til, hvor lydløs den er. Ikke bare stille, men lydløs. Det er ret imponerende, for de fleste, som har prøvet at lege med mini-pc´ere, ved, at de tit er udstyret med larmende systemer, som skal holde varmen nede i de små systemer. Men ikke her, og selv når systemet presses, skal du helt tæt på for at se, om maskinen egentlig er tændt.

Det næste du lægger mærke til er, at ved normal computerbrug sker alting med samme hastighed som med en normal pc. Her er ingen af de små ventetider, som man kan opleve med Intel mest strømbesparende Atom-processer. Den lille dualcore-baserede i3-processor leverer varen, selv om der er tale om en særlig strømbesparende mobil-udgave.

Selvfølgelig kan du nemt bringe din NUC i knæ ved at installere skydespil som Crysis eller Battlefield 3 på den, men det er også langt fra, hvad NUC er bygget til.

For det er som hjemmeserver eller medie-center, at NUC for alvor er anvendelig, så længe man er klar over de begrænsninger i udvidelsesmulighederne, som det lille kabinet og USB 2.0-portene udgør - blandt andet at du ikke kan installere en tv-tuner eller en kæmpe harddisk til film-samlingen.

Hardisk-problemet kan man dog løse via iSCSI og et NAS-drev, læs mere om den løsning i vores store QNAP 879 NAS-test her.

Og Intel NUC streamer da også fuld-HD film uden problemer via de indbyggede HDMI-porte. Og via Hyper-V i Windows Server 2012 har vi installeret virtuelle maskiner med både Ubuntu og Ubuntu-server, som kører i baggrunden.

Men måske mest interessant for entusiasten er det lave strømforbrug, som gør Intel NUC oplagt til maskiner, som konstant er tændt.

For med Windows Server 2012 installeret og (for at tilfredsstille husstandens Minecraft-gale yngre indbyggere) med både en Minecraft-server og en server med Minecraft-udvidelsen Tekkit kørende brugte vores test-NUC blot 9,8 watt. Og uden at belastningen af processoren oversteg 40 procent.

Med det forbrug kan du have mini-pc'en stående tændt døgnet rundt hele året for knap 150 kroner.

Konklusion: Fed all-round selvbygger

Intel NUC er, på sin egen underspillede måde, temmelig nyskabende. For at opnå et strømforbrug, som er så lavt, skal du normalt kaste dig over Atom-baserede enheder. Og mens Atom-processoren er imponerende strømbesparende, så er processoren svag, så snart du skal mere end bare skrive lidt tekst, se en film eller surfe.

i3 processoren, selv i den strømbesparende udgave som leveres med NUC, er derimod en mere all-round processor med mere bundtræk og slider sig gerne gennem Minecraft, Photoshop, video-streams og lignende lidt mere krævende opgaver.

Vigtigst af alt understøtter processoren, i modsætning til Atom-modellerne, 64-bit styresystemer og dermed hukommelse / RAM på mere end 4 gigabyte. Med de lave priser på 8 gigabyte RAM (eller mere) er der dermed mulighed for at give sin mini-maskine en alvorlig hjælpende hånd - specielt hvis du af og til skal lave lidt mere avancerede ting.

Man skal dog huske, at træerne ikke vokser ind i himlen med mini-maskinen - det er stadig ikke en kraftig maskine til videoredigering. Til gengæld er det en oplagt all-round pc, som du kan bruge til mediecenter, børne-spille-pc, hjemmeserver og hvad du eller kan finde på. Det er i sidste ende op til din fantasi.

Lige nu vil Intel NUC dog mest appellere til entusiaster, som ikke skræmmes af, at de skal selv svinge skruetrækkeren og installere styresystemet - det er lidt en skam, men mon ikke en Intel-partner eller to snart lancerer en version med Windows præinstalleret?

Og samtidig er der rygter om, at Intel overvejer versioner med de kraftigere i5 eller i7 processorer i (se rygter og gæt-specifikationer her). Det vil helt sikkert presse prisen og strømforbruget op, men også få de ting, du kan med den lille fikse boks, til at vokse voldsomt.

Indtil da er vi dog temmelig tilfredse med den første generation af Intel NUC.

...men læg gerne en kommentar og fortæl, hvad du ville bruge en Intel NUC til.

Video: Sådan installerer du Intel NUC

Mindre rutinerede pc-byggere kan måske bliver skræmt af, at du selv skal installere hukommelse og SSD-drev.

Men det er faktisk helt enkelt og på niveau med at sætte et nyt SIM-kort i sin mobiltelefon.

Alt hvad du skal have er to stjerneskruetrækkere parat, en stor til selve kabinettet og en mindre til at sikre SSD'en og eventuelt et netkort.

På videoen nedenfor kan du se en hurtig gennemgang af, hvordan du installerer delene i en Intel NUC.