Artikel top billede

Det er sydafrikaneren Mark Shuttleworth, der fik ideen til at skabe styresystemet Ubuntu.

Kæmpe ændring under Ubuntus motorhjelm giver bøvl

En væsentlig komponent i Ubuntus maskinrum skiftes ud i næste version af styresystemet, og det kan give bøvl hos rigtig mange brugere.

Allerede i Ubuntu 13.10 vil Canonical, der er firmaet bag distributionen, skifte Xorg ud med den egenudviklede grafikmotor Mir. 

Den beslutning kan give masser af bøvl hos trofaste brugere.

Grafikmotoren Xorg er et levn fra Unix-tiden, som bare hænger ved, og de fleste udviklere er da også enige om, at der skal gøres noget ved fortidslevnet. Der skal være en mere moderne grafikhåndtering til de højtydende kort.

Men der er uenighed om, hvor hurtigt udskiftningen skal ske.

Mir hastet igennem

Ubuntu-folkene har valgt at udvikle en ny motor selv. 

Store dele af koden stammer dog fra den grafikmotor, der anvendes i Googles Android-system, hvilket betyder, at Mir er yderst velegnet til mobilplatformen. 

På den anden side er der desværre nogle problemer i forhold til computerdesktoppen.

Mir er et nyt projekt, hvor udviklingen lige er begyndt, og derfor er beslutningen om at gøre Mir til en del af Ubuntu 13.10, som allerede kommer i oktober, noget kontroversiel. 

Begrundelsen for at Mir allerede nu skal være med i det gode selskab er, at version 14.04, der kommer til april næste år, er en langtidsversion, der skal understøttes i fem år. 

Derfor vil Canonical gerne have fjernet børnesygdommene i Mir, før denne udgave slippes fri. 

Valget har dog givet en del turmult i distributionens community, og Kubuntu-projektet har givet udtryk for, at de ikke vil skifte grafikmotor endnu.

Det skriver Computerworlds svenske søsterside.

Skiftet til Mir kan betyde, at støtten til proprietære‎ grafikdrivere bliver problematisk. Med andre ord kan brugere af lukkede drivere til grafikkort fra eksempelvis AMD eller Nvidia risikere at få problemer med Ubuntu 13.10.

Der er altså god grund til at forsyne sig med livrem og seler, før du opgraderer til næste version af Ubuntu om cirka fire måneder.

Læs også:

Video: Sådan kommer Ubuntu-fonen til at virke

Tre Ubuntu-udgaver får kniven

Antallet af ændringer i Linux-kernen eksploderer




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med flair for test

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser til it-teknologuddannelsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere