Artikel top billede

(Foto: /)

Test: Den bedste kameramobil - HTC One eller Samsung Galaxy S4?

For mange er kameraet en vigtig del af mobiltelefonen, men hvad skal du vælge, hvis valget står mellem Samsung Galaxy S4 og HTC One? Få overblikket her.

HTC One og Samsung Galaxy S4 er de mest interessante Android-telefoner i øjeblikket, og de har taget to lidt forskellige tilgange til kameradelen. 

Samsung har skruet op for billedopløsningen, der maksimalt er 13 megapixel, mens HTC har skruet ned, og fotos på One kan højst have en opløsning på 4 megapixel.

Nu siger megapixel ikke noget om kvalitet, men blot noget om billedets opløsning. Så kort sagt er Samsungs billeder i et større format end HTC's - og de fylder flere megabyte.

De 13 megapixel store fotos fra Samsung er i 4:3-format med en opløsning på 4.128 gange 3.096 pixel.

Men det er tvivlsomt, hvor mange brugere der vil skyde i dette format. Det matcher nemlig ikke den 16:9-skærm, som telefonen er udstyret med, og du får derfor sorte kanter om dine billeder.

Som default er Samsung Galaxy S4 da også indstillet til at tage billeder i formatet 16:9 med en opløsning på 4.128 gange 2.322 pixel. Det svarer til 9,6 megapixel.

Så selv om Samsung på papiret er en 13-megapixel model, vil du formentlig ikke udnytte dette til fulde.

Teknisk knockout

HTC har valgt at stå af megapixel-ræset med One, der tager billeder i en opløsning på 2.688 gange 1.520 pixel - altså 4 megapixel.

Det betyder, at de er mindre velegnet til store print end fotos taget med Samsung Galaxy S4.

HTC har i sin markedsføring af One valgt at kalde fotodelen for Ultrapixels, der formentlig skal lede tankerne væk fra det faktum, at billedopløsningen er lav.

Teknisk set er HTC dog en smule bedre end Samsungs model. One er udstyret med en 2.0 blænde, mens Galaxy S4 er udstyret med en 2.2 blænde.

Hvad betyder det egentlig? Jo, HTC's telefon er lidt bedre til at suge lys til sig.

Samtidig har kameraet på HTC One en brændvidde på 28 mm, mens Samsungs kamera har en på 31 mm.

Det betyder, at fotos taget med HTC's model er mere vidvinklede end med konkurrenten fra Samsung.

Du får altså mere med i billedet, hvis du står præcis samme sted og tager et foto med HTC One end med Samsung Galaxy S4 (se eksempel her).

Desuden har HTC One optisk billedstabilisering, som gør det muligt at tage brugbare billeder ved lav lukkertid, altså den periode som kameraet suger lys til sig.

Så umiddelbart ligner HTC One en klar vinder på teknisk knockout. Men: Der er jo lige det med billedkvaliteten og kamerafunktionerne.

Sådan fungerer optagelserne

Når det gælder selve kamerasoftwaren, har HTC og Samsung også to lidt forskellige tilgange. 

HTC har sin Zoe-feature, der er små videoklip af tre sekunder, som optages i stedet for at tage et enkelt billede. 

Det er meningen, at klippene efterfølgende kan samles til en lille film, men du kan også vælge at 'trække' et billede ud af et af dine videoklip.

Altså et øjeblik, hvor dit motiv står helt perfekt. 

Det kan naturligvis også lade sig gøre at koble Zoe fra på HTC One, så du kan tage billeder som normalt. HTC One har desuden en række farvefiltre, som kan lægges oven på billederne.

Det foregår live, altså inden fotoet tages, så man er sikker på, at det ser ordentligt ud. 

Det er også muligt at vælge mellem forskellige indstillinger som portræt, landskab, nat, HDR og så videre. 

Grundlæggende fotofunktioner som hvidbalance, ISO, eksponering, kontrast kan også styres manuelt, hvis man skulle have lyst til det. 

Som en lille bonus har HTC One også en håndfuld redigeringsfunktioner, der eksempelvis gør det muligt at fjerne uønsket indhold fra et billede. 

Lyd og billede

Samsung har også valgt at kombinere lyd og billede i kamerasoftwaren til Galaxy S4.

Her er det muligt at tage et billede og efterfølgende optage nogle sekunders lyd, der bliver gemt sammen med fotoet. Det virker lidt besynderligt. Hvorfor ikke bare optage en video? 

Der er dog ingen tvivl om, at Galaxy S4 har flere fotofunktioner end HTC One, og at de visuelt er lidt bedre præsenteret. 
Ved den virtuelle udløserknap er en tast kaldet 'tilstand', som bringer forskellige funktioner frem, som man kan bladre igennem. 

Ligesom med HTC One er der portrætindstillinger (Bedste ansigt), HDR, nat-indstilling og lignende. Men der er også flere nye som 'Forskønnet ansigt', der er en slags live Photoshop, som giver portrætter en pænere hud. 

Der er også en viskelæder-funktion, der bruges til at slette ting, som er kommet med i billedet ved en fejl. Og med en drama-funktion kan der tages billeder af et motiv i bevægelse, som så samles til ét billede.

Som en helt særlig funktion har Galaxy S4 i øvrigt Dualshot. Det betyder, at både frontkamera og bagsidekamera benyttes samtidig. Derfor kan personen, der tager et billede, få sit ansigt vist sammen med hovedmotivet. Ansigtet kan placeres i forskellige skabeloner fra et stempel til et hjerte. 

Det er også muligt at få adgang til manuelle kameraindstillinger, men her virker det lidt nemmere på HTC One. 

Hvis der kigges benhårdt på antallet af funktioner og muligheder, har Samsung Galaxy S4 mere at byde på end HTC One. 

Men spørgsmålet er, hvor mange af dem som du egentlig kommer til at bruge.

Hvem tager de bedste billeder?

Der kan snakkes nok så meget om specifikationer og teknik, men det helt afgørende er: Hvordan ser billederne ud? 

Generelt er billedkvaliteten i den gode ende, og man får efterhånden ret fornuftige fotos med mobiltelefoner i prisklassen på cirka 5.000 kroner, som både Galaxy S4 og HTC One ligger i. 

De er stadig ikke lige så gode som de bedste kompaktkameraer, men de er udmærkede som alternativ. 

For begge modeller gælder, at de i forhold til tidligere er blevet meget bedre til at tage brugbare billeder i situationer uden meget lys - uden at fyre blitzen af. 

Det var især Nokia Lumia 920 som satte den trend i gang, og de to Android-modeller følger bestemt efter. 

HTC One er dog klart Samsung Galaxy S4 overlegen, når mørket sænker sig. Der er ganske enkelt mindre billedstøj i fotos taget med HTC One. 

Til gengæld er det måske en smule overraskende, at Samsung Galaxy S4 i flere situationer med godt lys er bedre end konkurrenten.

Farverne står flottere, og billedet er mere skarpt. Det er ikke sådan, at HTC One slet ikke kan følge med, men ofte virker fotos taget med Galaxy S4 lidt bedre. 

Også ved brug af blitz leverer Samsungs model ofte bedre resultater end HTC One. 

Vinderen er ... ingen af dem

Konklusionen er derfor den lidt kedelige, at kameraet og funktionerne på begge modeller er godkendt.

Der er altså ikke en mobil, som har en kameradel, der fuldkommen smadrer konkurrenten. 

Når det gælder funktioner, er Galaxy S4 stopfyldt, og de er forholdsvis brugervenlige. HTC One har færre, men de er måske mere brugbare og langt fra så gimmick-agtige som nogle af dem i den sydkoreanske telefon. 

Når det gælder billeder, klarer Samsungs kamera sig rigtig godt under gode lysforhold. Men når mørket sænker sig, er det HTC, One som er det bedste valg. 

En ting, som kunne tale for HTC One, er den mindre brændvidde. 

Til gengæld kan den højere opløsning tale for Samsung Galaxy S4, især hvis du gerne vil have dine billeder printet ud en gang imellem. 

Der er altså fordele og ulemper ved begge telefoner. Men uanset om dit valg af telefon bliver Galaxy S4 eller HTC One, vil du få en mobil med et fornuftigt kamera.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere