IBM afviser at yde garanti til danskere, som køber parallel-importerede bærbare pc'er via netbutikker herhjemme.
Der er ellers store penge at spare ved at købe sin pc på den måde, skriver Politiken lørdag. For eksempel er en bærbar pc af modellen IBM Thinkpad T41 12.830 kroner billigere i netbutikken Laptops.dk end hos IBM selv.
Ifølge Politiken findes der flere netbutikker end Laptops.dk, som sælger IBM-pc'er med store rabatter, men Laptops er den mest kendte.
Garanti gælder ikke
Normalt yder IBM en garanti, som dækker i hele verden på sine produkter, men de danske netbutik-kunder skal ikke forvente samme service, selv om det ikke umiddelbart er muligt at se, at der er tale om parallelimport.
- Men man kan vise en kvittering på, at man selv har købt maskinen i udlandet, så vil vi gerne yde service på den, men ikke hvis den er købt via en netbutik i Danmark, så er maskinen butikkens problem, siger produktchef Flemming Märtens, IBM, til Politiken.
Laptops.dk's ejer, Søren Jensen, fastslår til gengæld, at butikken selv yder den nødvendige garanti.
Han pointerer over for Computerworld Online, at det kun er bærbare pc'er, der er importeret fra lande uden for EU, som IBM afviser at yde garanti på. Ifølge Søren Jensen udgør de kun omkring en fjerdedel af de computere, som Laptops.dk sælger, mens omkring halvdelen af danske.
Ifølge Forbrugerrådet er IBM ikke forpligtet til at leve op til købelovens bestemmelser om garanti og reklamationsret, sådan som butikken er det.
IBM afviser også at yde garanti, fordi netbutikkerne ofte udskifter nogle af tasterne på de bærbare pc'er for at få de danske tegn med. Politisk medarbejder Anders Hjort Jensen fra Forbrugerrådet tvivler dog ifølge Politiken på, at den holder i retten.
- Jeg har svært ved at se, at det at vippe et par taster af og sætte et par nye på er så dybt et indgreb, at det kan ophæve garantien. Det må bero på en konkret vurdering, siger han til avisen.
IBM kunne naturligvis også blot sænke sine priser, så de bærbare pc'er kunne købes lige så billigt herhjemme som i udlandet.
- Det gør vi også på visse modeller, men ikke på alle modellerne, da vi gerne vil have en vis kontrol med markedet, siger IBM's Flemming Märtens til Politiken.