Den danske stat forbereder en ny auktion over telelicenser, som efter alt at dømme skal finde sted i løbet af foråret.
Indtægterne ventes dog kun at blive en brøkdel af de 3G-licenser, som for godt to år siden indbragte staten 3,8 milliarder kroner.
Denne gang er der nemlig ikke tale om et nyt mobilnet, men derimod om den trådløse teknologi FWA (Fixed Wireless Access).
Konkurrere om erhvervskunder
Den bruges til at konkurrere med TDC's fastnet om hovedsageligt erhvervskunder, som har brug for dataopkoblinger med meget høje hastigheder.
Videnskabsministeriet har netop afsluttet en høring om den bekendtgørelse, der ligger til grund for auktionen.
Bekendtgørelsen åbner for, at flere frekvensbånd end de nuværende kan inddrages til FWA-teknologien. Dermed forventer ministeriet og politikerne at kunne efterkomme behovet for den trådløse bredbåndsteknologi alle andre steder end i hovedstadsområdet.
I København foreslår ministeriet i stedet, at der holdes en auktion til at fordele de knappe ressourcer.
Allerede i dag driver blandt andre Sonofon og Danske Telecom, der har den statslige Banestyrelse som medejer, trådløse bredbåndsnetværk med FWA-teknologien. Licenserne blev udstedt ved en såkaldt skønhedskonkurrence for godt tre år siden.
Løfter om billige priser
Ved en skønhedskonkurrence dyster selskaberne om de eftertragtede licenser med løfter om blandt andet billige priser, avancerede tjenester og hurtig udbygning af netværket.
Men en skønhedskonkurrence egner sig ikke FWA-licenserne i Storkøbenhavn, mener Videnskabsministeriet.
- Udgangspunktet for at foreslå en auktion var, at det er en relativt nem og hurtig måde at få de her frekvenser i spil på, forklarer kontorchef Sune Rahn fra Videnskabsministeriet.
Han understreger, at det endnu ikke er afgjort, om der bliver tale om en auktion. Ministeriet og politikere skal først studere høringssvarene, men i udkastet til bekendtgørelse var ikke nævnt andre alternativer.
Sune Rahn afviser at gætte på, hvad en auktion kan indbringe satten.
- Men det her er ikke nogen 3G-forretning, pointerer han.
Det siger han blandt andet med baggrund i, at flere af de selskaber, som ved skønhedskonkurrencen for tre år siden fik tildelt landsdækkende licenser, har opgivet at udbygge den trådløse bredbåndsteknologi. Blandt dem er Tele2.
Både Telia, Orange og TDC har indtil videre udskudt lanceringen af 3G-netværk herhjemme, selv om de hver især betalte næsten en milliard kroner for deres licens. Kun selskabet 3 benytter i dag teknologien.