Microsoft patenterer XML-teknologi

I et højt profileret samarbejde med det danske Videnskabsministerium offentliggjorde Microsoft sidste år de XML-skemaer, som gør det muligt for andre producenters programmer at udveksle dokumenter med Microsofts Office-pakke. Trods offentliggørelsen har Microsoft nu søgt om patent på teknologien bag.

I december sidste år kunne en stolt videnskabsminister Helge Sander (V) fortælle, at det efter mere end et års forhandlinger med Microsoft var lykkedes at opnå en aftale, der sikrer, at Microsofts Office-pakke lever op til den danske regerings krav om åbne standarder.

Nu tager Microsoft patent på den teknologi, der gør åbenheden mulig.

Hos Microsoft afviser man dog, at patentansøgningen vil ændre den åbenhed, som både selskabet selv og den danske videnskabsminister gjorde et stort nummer ud af for en god måned siden.

Det vil fortsat være muligt at se og bruge de såkaldte XML-skemaer, der fortæller, hvordan andre programmer skal udveksle dokumenter med Microsoft Office.

- Det eneste, vi siger, er, at vi har ophavsretten til de mange skemaer. Vi vil godt have lov til at eje dem, siger advokat Marianne Wier, Microsofts chef for forretningsanliggender i Danmark.

Patent skal sikre vedligeholdelse

Patentansøgningen er heller ikke noget nyt. Den har været planlagt fra starten, forklarer Microsoft.

- Når vi har et patent, så har vi sikret en løbende vedligeholdelse af skemaerne, forklarer Marianne Wier.

XML er en åben standard, og da den danske regering har besluttet sig for, at det offentliges it-systemer skal baseres på åbne standarder, så har det været vigtigt for Microsoft at kunne leve op til kravene.

XML er et markup-sprog i stil med HTML. I HTML er de enkelte felter dog defineret på forhånd, mens XML blot fortæller, hvordan man skal definere dem. For at tolke et tekstbehandlingsdokument, der er lagret i XML, skal der derfor bruges et skema, hvor de enkelte felters betydning er defineret.

Microsoft frigav i december XML-skemaerne, som fortæller, hvordan programmerne i Microsoft Office 2003-pakken udveksler dokumenter i XML.

Stadig muligheder for open source

Den ansøgning, som Microsoft har sendt til Det Europæiske Patentkontor, handler netop om den XML-teknologi, som anvendes i Microsofts tekstbehandlingsprogrammer til lagring og udveksling af dokumenter i XML.

De betingelser, som Microsoft har opstillet for brugen af skemaerne, forhindrer, at skemaerne kan bruges under GPL-licensen. Men det har ingen betydning for open source-programmer som eksempelvis Open Office, lyder svaret fra Microsoft.

- Det er klart, at de licensbetingelser, der ikke respekterer andres ophavsret, dem kan vi ikke bruge. Men vi kan bruge en af de andre 48 licenstyper, der findes inden for open source, siger Marianne Wier.

Det vil patentet ikke ændre på, fastholder hun.

Relevant link:

Den europæiske patentansøgning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere