AMD sikrer chips mod it-orm

Chipproducenten AMD har bygget en sikring ind i sine 64-bit-processorer, som lukker for én af de mest udbredte sårbarheder i software, de såkaldte bufferoverløb. Sidste år stortrivedes ormene Blaster og Slammer på grund af netop bufferoverløb i Windows.

Nye teknologier fra chipproducenterne kan forhindre, at virus, orme og hackere kan udnytte en af de mest udbredte sårbarheder i software, de såkaldte buffer-overløb.

I sidste uge præsenterede AMD sin "Execution Protection"-teknologi, som findes i alle AMD's 64-bit-processorer.

En buffer er et midlertidigt opbevaringssted for data inde i processoren. Pladsen i en buffer er begrænset, og hvis eksempelvis en hacker har held til at sende mere data til bufferen, end den kan rumme, og softwaren ikke er sikret, får man et såkaldt buffer-overløb.

Når bufferen løber over, vil data fra den overfyldte buffer blive skrevet til andre buffere. Det kan udnyttes af en trojansk hest eller anden ondsindet kode, som på den måde kan blive afviklet på systemet.

Når en buffer løber over, sender processoren en besked, en såkaldt "exception", tilbage til det program, som var skyld i overløbet. Det betyder, at programmet lukker ned.

Hvis overløbet skyldes ondsindet kode, så vil de data, som fik bufferen til at løbe over, være skruet sådan sammen, at den trojanske hest, ormen eller hackeren får eksekveret kritisk programkode, der i værste fald kan give fuld adgang til systemet.

AMD har i sine 64-bit-processorer tilføjet et ekstra sikkerhedsniveau, som betyder, at et overløb ikke blot resulterer i en exception. Den kode, som sendes til processoren efter overløbet, kan ikke eksekveres, og den kode, der var skyld i overløbet, kan ikke skrives til hukommelsen.

Dermed kan hverken hackere, orme, virus eller trojanske heste udnytte buffer-overløbet til at få adgang til systemet.

Allerede i Linux - senere i Windows

Linux understøtter allerede funktionen i AMD's 64-bit-processorer, mens Windows-brugerne først får mulighed for at udnytte den, når Microsoft er klar med Service Pack 2 til Windows XP, der forventes på gaden engang i andet kvartal i år.

Teknologien har været i processorerne længe, men AMD har gået forholdsvis stille med dørene, indtil chipproducenten vidste klar besked om Microsofts Windows XP Service Pack 2.

AMD er den første processorproducent, som har denne type sikring mod udnyttelse af bufferoverløb indbygget i pc-processor, også kaldet x86-processor.

Intel benytter en tilsvarende teknologi i Itanium-processorerne, men vil ikke afsløre konkrete planer for, om teknologien bliver overført til Pentium 4. Ifølge nyhedstjenesten Cnet siger flere pc-producenter, at Intels nye processor kaldet 'Prescott', der snart kommer på markedet, vil indeholde en beskyttelse mod buffer-overløb i stil med den, der findes i Itanium-processorerne.

Buffer-overløb var involveret i over halvdelen af de orme og andre skadelige programmer, der angreb pc'er sidste år. Blandt andre Blaster og Slammer udnyttede sårbarheder i Windows-koden til at skabe buffer-overløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere