Artikel top billede

Derfor bliver it-forskning forbigået i ny kæmpe-aftale

En ny forskningsaftale til 770 millioner kroner er indgået på Christiansborg, og der er kun tildelt sjatter til it-industrien. Læs her hvorfor.

Læs også:
Hård kritik: Finanslovs-udspil en skandale for it-branchen

Nu er det slut med statsfinansieret it-forskning

En ny forskningsaftale på Christiansborg indgået mellem regeringspartierne, Enhedslisten og Liberal Alliance får it-brancheforeningen IT-Branchen op i det røde felt.

Raseriet skyldes, at der i aftalen for 2013 afsættes 770 millioner kroner til strategisk forskning inden for fødevarer, miljø, sundhed, produktionsforskning samt den fri forskning og innovation.

Brancheforeningen mener i den sammenhæng, at it-forskning til en forøgelse af produktiviteten i det store hele overses.

"Nye it-løsninger har mere end noget andet givet højere produktivitet i erhvervslivet. Når Danmark netop halter så voldsomt bagefter med produktiviteten, så er det meget ærgerligt, at der ikke bliver satset mere på forskning i nye digitale løsninger," lyder fra Mette Lundberg, direktør for politik & kommunikation i IT-Branchen, i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at stringent fokus på forskning inden for digitalisering ellers kunne bidrage til en øget produktivitet i Danmark.

Bare søg midlerne

En af aftalens ophavskvinder, forskningsordfører Mette Bock fra Liberal Alliance, forstår ikke helt kritikken.

For aftalen er med hendes øjne skruet sådan sammen, at der er flere chancer for it-industrien og universitetsforskere til at søge it-midler i både Det Strategiske Forskningsråd, der bliver tildelt 45 millioner kroner til Højteknologifonden, og i Det Frie Forskningsråd, som får 163 millioner kroner i aftalen.

"Så der er masser af muligheder for, at dygtige forskere til at søge midler i projekter, hvor der kan forskes i it og digitalisering," siger Mette Bock til Computerworld og fortsætter:

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale i digitaliseringen, og at vi kunne gøre det meget bedre i Danmark, men vi er også meget langt fremme i forhold til mange andre lande."

Forskning i velfærdsteknologi  
I aftalen er der blandt andet også afsat 50 millioner kroner af til sundhedsforskning, som møder en løftet tommelfinger fra IT-Branchen.

Her er der stort potentiale i it og tele

Brancheforeningen mener, at der her ligger et stort potentiale i at løfte telemedicinske og andre løsninger inden for sundheds-it.

Netop området for sundhedsforskning fremhæver Mette Bock som et af flere eksempler på, at der er mangfoldige muligheder for at få økonomisk støtte til et forskningsprojekt med digitale rødder.

"Så hvis jeg sad i it-industrien eller var forsker på et universitet, så ville jeg komme i gang med at finde gode projekter og søge midlerne," lyder opfordringen fra Liberal Alliances forskningsordfører Mette Bock.

"Det er jo slet ikke på alle områder, at vi har øremærket pengene, så der er rig mulighed for digitale projekter," fortsætter hun.

Stadig skuffelse over besparelse

IT-Branchen mener dog, at det er en stakket frist, at Højteknologifonden tildeles 45 millioner kroner, da selvsamme fond tidligere på året fik skåret 240 millioner kroner i støtten.

En støtte, der med en vis ret kan siges at have været på 500 millioner kroner, da deltagende virksomheder skød de samme beløb i projekterne som Højteknologifonden.

"Bundlinjen er, at vi står tilbage med en markant samlet besparelse på Højteknologifonden. Det vil næste år direkte ramme mange innovative virksomheder. Det er en helt forkert strategi at spare på det innovative samarbejde mellem erhvervsliv og forskning," lyder kritikken fra Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen.

Læs også:
Hård kritik: Finanslovs-udspil en skandale for it-branchen

Nu er det slut med statsfinansieret it-forskning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere