Pas på dankortet: Nu kommer Windows 8

Skal du have ny bærbar eller tablet-pc, skal du se dig godt for, for en flodbølge af Windows 8-produkter rammer snart. Se her hvad skal du være særlig opmærksom på for at gøre en god handel.

Pas på pengepungen: Nu kommer Windows 8

Nu varer det ikke længe, før Windows 8 er ude i butikkerne. 

Microsofts nye styresystem er parat fredag den 26. oktober, og derfor står producenterne af bærbare og tablet-pc'er og sveder ved samlebåndene på de asiatiske fabrikker i øjeblikket.

I går viste Acer sine nyeste produkter frem i København, og konkurrenterne vil i den kommende tid også åbne godteposen for at afsløre, hvad de har at byde på.

Der bliver derfor massevis af nye gadgets at holde øje med, og du kan lige så godt vænne dig til, at noget er forandret.

Tag Acers nye S7-serie som eksempel. Her fås to bærbare computere med Windows 8 i størrelserne 11,6 og 13,3 tommer.

Opløsningen er fuld HD, altså 1.920 gange 1.080 pixel, og det er noget usædvanligt i de størrelser.

Det er dog set før på blandt andet bærbare fra Asus i Zenbook-serien, men nu følger Acer efter - og endda i modellen på 11,6 tommer.

Den højere opløsning betyder en større detaljegrad, og der kan kort sagt være mere indhold på skærmen ad gangen. Til gengæld kan nogle ikoner og skrifttyper se noget klejne ud.

Betjening via skærm

Men den høje skærmopløsning er ikke det eneste, som er ændret.

Du skal til nemlig til at vænne dig til, at skærmen på computeren nu er med touch. Det vil sige, at du kan betjene pc'en med pegefingeren på displayet.

Windows 8 er nemlig optimeret til touch, og du har formentlig hørt om Metro-brugergrænsefladen, som består af en masse firkantede fliser, der fungerer som genveje, og desuden automatisk kan opdateres med indhold eksempelvis billeder, vejrudsigt eller kalender.

Den stærkt visuelle brugergrænseflade nærmest tigger om at blive betjent med (pølse)fingre, selv om det naturligvis er muligt at finde frem til det gode, gamle Windows-skrivebord og også her bruge touch.

Spar penge på Windows 7

Det er ikke kun på Acers produkter, men også konkurrenterne som udnytter denne nye teknologi i Windows 8. 

Men hele herligheden med touch og høj skærmopløsning kommer med et prisskilt, der nok skal få koldsveden til at pible frem på en bankrådgiver eller to.

For Acer S7 koster cirka 10.000 for modellen på 11,6 tommer, mens du må smide omkring 11.000 kroner for versionen med 13,3 tommer skærm.

Deres design varierer en lille smule, men de har samme hardware under motorhjelmen.

Selv om det naturligvis er fristende at lukke øjnene og svinge dankortet for at få fingre i en ny Windows 8-maskine, er de kommende måneder tidspunktet, hvor den prisbevidste forbruger kan gøre en god handel.

For mens de nye Windows 8-maskiner finder vej ud i butikkerne, skal lageret med de ældre Windows 7-computere sælges.

Derfor vil der formentlig komme gode tilbud på bærbare med Windows 7, der ikke ligefrem er blevet dårligere, bare fordi 8'eren nu er dukket op.

Vi har testet en del bærbare med Windows 7 den seneste tid, og du kan læse nogle af anmeldelserne her.

Tablet, bærbar eller kombi?

Når det gælder Windows 8, kommer vi også til at se noget, som vi ikke har oplevet med Windows 7.

Den nye udgave af Microsofts styresystem vil nemlig køre - i fuld version - på tablet-pc'er. 

Derfor kan det være, at din næste bærbar ikke bliver en traditionel maskine, men derimod en hybrid.

På den store forbrugerelektronikmesse IFA i Berlin for en måned siden blev der lanceret adskillige hybrid-computere, der forsøger at tage det bedste fra tablet-pc'en og kombinere det med det bedste fra ultrabook'en, den tynde bærbare computer.

Fælles for dem er, at de har samme power som en bærbar computer, men samtidig er de omkring 11 tommer og lette og har touchskærme.

Til gengæld er prisen også omkring 10.000 kroner eller ligefrem højere.

En af fordelene er, at de vil virke med alle de programmer, som du allerede har på din Windows-maskine i dag og ikke mindst alt dit USB-tilbehør som eksterne harddiske, tastaturer, mus og så videre.  

Ulempen er, at skærmstørrelsen måske ikke rigtig fungerer som fuldkommen erstatning for en bærbar. 

Billigere tablet-pc'er

Nu er det ikke alle Windows 8-produkter, der kræver, at du smider 10 af de lange.

Der kommer også en række rene tablet-pc'er, der ikke får så meget power som hybrid-maskinerne, og de placerer sig prismæssigt tættere på det, som vi er blevet vant til at betale for tablet-pc'er.

Acer fremviste i går på sit pressemøde sin Iconia W700, der er en tablet-pc, som fås i størrelsen 11,6 tommer. Den kører også en fuld version af Windows 8, og prisen er omkring 5.500 kroner.

Microsofts egen tablet

For nogle måneder siden kunne Microsoft desuden fremvise sin egen tablet-pc kaldet Surface på 10,6 tommer, der kører en særlig version af Windows 8 kaldet RT.

Det betyder, at den kan køre på små, mobile processorer, som vi har lært at kende fra iPad og Android-modeller som Google Nexus 7 og Sony Xperia Tablet S.

Dermed kan Windows-oplevelsen komme ned i en lille formfaktor, men det bliver ikke en fuld oplevelse.

RT-versionen er er nemlig primært skabt til Metro-brugergrænsefladen, og det vil kun være muligt at installere Windows-apps på en RT-maskine, og du kan derfor ikke gøre brug af dine gamle Windows-programmer. 

Det er endnu uvist, hvad Surface kommer til at koste, samt om og hvornår den kommer til Danmark. Men den kommer formentlig til at ligge i samme prisleje som iPad - måske endda noget billigere.

I løbet af det næste år kan vi også forvente, at flere producenter kaster sig over RT-udgaven af Windows 8, og dermed kommer der flere konkurrenter til iPad og Android-tablet-pc'erne.

Acer fortalte på sit pressemøde i går, at der arbejdes på model, der skulle være klar i løbet af næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere