Små computere med EPOC er til web, WAP, Java, og C++

EPOC er styresystemet til mobiltelefoner og håndholdte computere fra firmaet Symbian. Hvilken standard har de lagt?

EPOC-styresystem

EPOC er et styresystem til intelligente mobiletelefoner samt små håndholdte og trådløse computere. EPOC er specielt designet til dette formål, men som vi skal se, så understøtter det så mange almene standarder, at styresystemet fint kan indpasses i globale mobile computernetværk. For eksempel kan EPOC fint fungere som web-klient, der giver adgang til web-services over hele verden.

Et styresystem fra televirksomheder

EPOC er udviklet af Symbian. Symbian er et internationalt firma, der blev etableret af virksomhederne Ericsson, Motorola, Nokia and Psion i juni 1998, med japanske Matsushita som aktionær. Med det finske Nokia og det svenske Ericsson som deltagere har EPOC rødder i den nordiske mobiltelefonindustri, hvortil der kommer en amerikansk alliance med Motorola og engelsk deltagelse fra Psion. Desuden har firmaet Symbian strategiske alliancer med en lang række store teleoperatører i verden.

Den første smarte telefon med EPOC som styresystem, var Ericsson R380. Det er denne type enheder, som EPOC er designet til. Symbian kalder dem for Wireless Information Devices (WID). Idag kører EPOC på flere andre enheder, som for eksempel Psion 5mx og min Ericsson SH888.

EPOC er fra start målrettet til disse enheder. Det er altså ikke en reduceret version af et generelt stort styresystem. EPOC's kerne kører på systemer med ARM-processorer, og den er optimeret til systemer, der bruger ROM-kredse, altså uden diske. Udviklerne har taget højde for kryptering og en lang række andre funktioner, som er vigtige ved mobil trådløs computeranvendelse.

For så vidt er EPOC optimeret til de små trådløse enheder. EPOC er altså ikke noget standard styresystem som Unix, Windows eller andre standarder. Til gengæld understøtter EPOC så mange almene standarder, at det sagtens kan integreres i den globale computerverden.

Standarder

Tekniske standarder

EPOC teknologiske styrke ligger i en kombination af sit eget specielle design til de små trådløse enheder, som kombineres med åbne standarder, så den altid kan kobles op mod andre. EPOC er konstrueret, så enhederne understøtter flere af de velkendte etablerede tekniske standarder. EPOC kombinerer standarder fra tre forskellige områder:

  • Mobiltelefonernes standarder for datatransmission
    Styresystemet understøtter kommunikationsprotokoller til GSM-mobiltelefoni, og med version 6.1 her i 2001 understøtter EPOC hurtigere datatransmission over mobiltelefoner med GPRS.

  • Internet protokoller
    Men der er også understøttelse af TCP/IP-protokoller, web-protokoller og WAP, så de små enheder umidelbart kan bruges som web-browsere. EPOC har indbygget web-browser, som kan vise HTML-dokumenter.

  • Interface til applikationsprogrammer
    EPOC understøtter programmer fra andre udviklere. Andre leverandører kan udvikle programmer i C++ eller Java til EPOC. C++ programmører kan få framework og værktøjer, og EPOC har et interface, der følger Unix-standarden Posix.
    Selve styresystemet er skrevet i C++, men indeholder en Java virtuel maskine, så der kan køres Java-programmer med styresystemet. Der bruges en J2ME platform, Java 2 platform Micro edition. Dermed er EPOC kompatibel med udviklingen i Java-verdenen, og kan understøtte Java-programmer fra andre virksomheder.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Hewlett-Packard ApS
    Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere