Domænet Oogle.com ligger så tæt op af Googles, at søgefirmaet i lang tid har forsøgt at få det. Men den kamp er fortsat kæmpet forgæves.
Et klagenævn ved ICANN, National Arbitration Forum, har givet Google afslag på at overtage domænet. Det skriver amerikanske PC World.
Googles klagepunkt er selvfølgelig, at Oogle.com kun er et bogstav fra det verdenskendte varemærke. Det er altså oplagt, at brugerne taster forkert og havner på en anden siden, end de forventede. Google mener, at Oogle bruger typosquatting - og at forsiden på hjemmesiden i øvrigt minder alt for meget om Googles.
Oogle blev oprettet i 1999. To år efter Google.com. Endnu et bevis på, at Oogle udelukkende blev oprettet for at nyde godt af Googles omdømme, mener Google.
Oprettet af en 13-årig
Christopher Neuman, der registrede Oogle.com i 1999, forklarer dog, at han på ingen måde registrerede det for at snylte på eksisterende varemærker. Han registrerede domænet, fordi han kendte en fyr, der ofte kaldte sig "Oogle" eller "Criminal Oogle" på nettet. Domænet var tiltænkt ham. Sidenhen er det dog blevet brugt til både shopping sites og andre formål - blandt andet pornografisk indhold. Hvor det sidstenævnte især har irriteret Google.
LÆS OGSÅ: Danske Dialoogle vandt over Google
Google har også ret i, at hjemmesiden i nogle tilfælde har lænet sig lige lovligt op af Googles varemærke.
I 2010 havde Oogle.com et logo, der næsten mindede om Google - blot uden G'et - sammen teksten: "På grund af den dårlige økonomiske situation har vi fyret "G'et"".
En humoristisk reference, mener Neuman.
"På det tidspunkt syntes vi, at det var sjovt og uskyldigt, men efterfølgende fortrød jeg, og det blev fjernet efter ganske få uger," skriver Neuman i klagesagen.
Ville gerne sælge
For at Google skulle få ret i klagesagen, skulle firmaet bevise tre punkter:
- Domænenavnet skal være lignende eller kunne forveksles med Googles
- Google skulle bevise, at den nuværende registrant ikke har nogen legitim ret til navnet
- Google skal bevise at domænet blev registreret og brugt i ond tro.
Men da ikke alle tre punkter var opfyldt, fik Google et nej - og har altså stadig ikke kontrol over Oogle.com.
Klagenævnet synes godt nok, at Neumans forklaring på, hvorfor han i sin tid registrerede det, er meget tynd. Men den er svært at modbevise.
Med til afgørelsen hører, at Google i 1999 stadig var et forholdsvist ukendt varemærke, og at firmaet sandsynligvis stadig ikke havde optaget varemærkebeskyttelse.
Ingen af parterne har ønsket at udtale sig.
Ifølge Google har den nuværende registrant tilbudt at sælge domænet for 600.000 dollars - hvilket ikke er forbudt for .com domæner, som det er det for .dk-domæner.