Artikel top billede

Intel er klar med nye processorer til ultrabooks

Intel har lanceret nye mobile udgaver af Ivy Bridge og samtidig annonceret en hel bølge af nye ultrabooks.

I april kom de første modeller i den nye processor-generation Ivy Bridge fra Intel, men i første omgang var der kun tale om quad-core-udgaver til high-end-computere. Nu har Intel lanceret nye dual-core Ivy Bridge cpu'er i Core i5 og i7 serien, der også er beregnet til de supertynde ultrabooks.

Ifølge Intel er grafikydelsen forbedret med 70 procent i forhold til Sandy Bridge og der er indbygget understøttelse for USB 3.0.

Hos CNET har man testet en ultrabook med den nye Core i5-3427U Ivy Bridge processor med integreret HD 4000 grafik, og her lyder konklusionen at nyere spil som Skyrim og Diablo III kører tilfredstillende også i en høj opløsning, hvis man skruer helt ned for de grafiske detaljer.

Intel kan samtidig fortælle at 110 nye ultrabook-modeller bliver lanceret i den kommende tid - herunder 30 med touch-skærm. De tekniske specifikationer for ultrabooks er også ændret en smule, så de nu enten skal have en Thunderbolt eller USB 3.0-port.

Den hurtigste af de nye mobile Ivy Bridge processorer er i7-3520M med 2,9 GHz (turbo-boost med op til 3,6 GHz). Den bruger 36 watt. Den hurtigste ultrabook-processor, i7-3667U, kan nøjes med 17 watt og kører med 3,2 Ghz i turbo-boost modus.

Først i tredje kvartal kommer langsommere i3-modeller med Ivy Bridge.

Fundamentalt gennembrud

Den nye processor-generation bruger den samme mikroarkitektur som Sandy Bridge, men strukturbredden er reduceret fra 32 til 22 nanometer. En af de mest spændende nyheder i Ivy Bridge er en 3D-transistor kaldet Tri-Gate. Her er der altså tale om et helt nyt design til computerens transistorer.

Ifølge Intel er der tale om et meget fundamentalt gennembrud i processor-teknologi, der skal garantere at Moore's lov også kan holde mange år frem. De nye 3D-transistorer leverer op til 37 procent højere ydelse end aktuelle 22-nm-transistorer ved lav spænding. Eller de kan levere den samme ydelse med det halve strømforbrug.
 
En 22-nm-mikroprocessor kan indeholde omtrent det dobbelte antal transistorer på det samme areal i forhold til en 32-nm-processor. Faktisk er der plads til seks millioner transistorer på et areal, der svarer til punktummet for enden af denne sætning.
 
En 22nm Tri-Gate transistors porte er så små, at man kan placere 4.000 af dem ved siden af hinanden på tværs af et menneskehår. Sammenlignet med Intels første mikroprocessor, 4004'eren, der blev introduceret i 1971, så er en 22nm cpu 4.000 gange hurtigere, og hver transistor bruger omkring 5.000 gange mindre strøm. Prisen per transistor er faldet med en faktor på omkring 50.000.
 
Tri-Gate konceptet blev præsenteret helt tilbage i 2002, men det har altså taget næsten ti år at udvikle de første produkter baseret på teknologien.
 
Intel vil fortsat følge sin såkaldte tick-tock-strategi. Hvert andet år kommer en helt ny mikroarkitektur - sidste gang var det Sandy Bridge - og hvert andet år bliver den eksisterende arkitektur flyttet til en lavere strukturbredde. Det er så Ivy Bridge, hvor man rykker til 22 nm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere