Jo flere antenner på en telefon, jo mere data kan blive overført. Jo hurtigere.
Ud fra den tankegang har danske forskere fra Aalborg Universitet kastet sig over et nyt projekt, der skal løse de tekniske udfordringer ved at have flere antenner på mobilen.
Resultatet kan blive en mobiltelefon med otte antenner. Målet er at sikre bedre mobildækning og hurtigere dataoverførsel.
Projektet går under navnet MIMO (Multiple Input, Multiple Output) og bliver ledet af antenneprofessor Gert Frølund Petersen.
Det Frie Forskningsråd har netop bevilget 5,7 millioner kroner til projektet, der på grund af de tekniske udfordringer er blevet mødt af en stor grad skepsis fra fagfæller.
Ledige frekvenser
"Udfordringerne består især i, at vi ønsker at bruge de lave frekvenser, når der ikke sendes tv på dem. Det klarer vi med en teknik kaldet Cognitive Radio," siger forsker Elisabeth De Carvalho i en pressemeddelelse.
Teknologien gør, at de trådløse apparater har en funktion, der gør, at de selv kan finde ud af, om frekvensen er ledig, eller om der bliver sendt tv på dem.
"Og det er nødvendigt at bruge de lave frekvenser mere, for der er simpelthen ikke flere ledige høje frekvenser," siger Elisabeth De Carvalho.
Større fysisk afstand
"Ved lave frekvenser skal der imidlertid være markant større fysisk afstand mellem antennerne end ved højere frekvenser. Det er ikke noget problem i eksempelvis en bærbar computer, men udfordringen er straks markant større i en mobiltelefon, men vi forventer at løse udfordringen. Til gengæld har de lave frekvenser den fordel, at de spredes bedre og dermed dækker et større område, og det betyder, at vi undgår "huller" i mobilnettet, altså områder uden dækning, siger Elisabeth De Carvalho.
For mennesker, der bekymrer sig om strålingseffekter fra mobilen, er der ifølge forskeren heller ingen grund til bekymring. Tværtimod.
"Med mange antenner vil styrken, der kræves, for at give den samme kvalitet, være lavere, sammenlignet med kun at have en antenne," lyder det fra Elisabeth De Carvalho, som tilføjer, at der stadig ikke er beviser for, at stråling er skadelig.
Projektet løber til 2015.