Der er mere konkurrence i vente til verdens største Linux-selskab, amerikanske Red Hat, og Microsoft kan se frem til en endnu hårdere kamp for at bevare Windows' dominans som styresystem.
Det er nogle af konsekvenserne, efter Novell, der udvikler netværkssoftware, tirsdag offentliggjorde købet af den tyske Linux-distributør Suse.
Suse er verdens næststørste Linux-selskab, og Novell skal betale 1,4 milliarder kroner for den tyske virksomhed.
Det er udgør dog ikke det store problem for den amerikanske netværksspecialist. Ganske vist har Novell de seneste fem år måtte se sin software blive trængt tilbage af Windows, men ved udgangen af juli var der stadig knap fem milliarder kroner i kassen at trække på.
Linux-strategi
Oven i købet får Novell opbakning fra verdens største IT-virksomhed, IBM, i forbindelse med købet. IBM investerer godt 330 millioner kroner i Novell-aktier.
Suse kommer nu ind i Novells verdensomspændende salgsorganisation og det kan frem for alt i Nordamerika skubbe på udbredelsen af produktet.
Samtidig får Novell et alternativ til sine netværksprodukter og deres faldende markedsandel. Novell er i gang med en storstilet Linux-satsning, som også omfatter de oprindelige kerneprodukter. Desuden købte netværksfirmaet i august Linux-selskabet Ximian, som udvikler systemer til pc'er, blandt andet end e-mail-klient.
Tyvstjålet
Investorerne er vilde med Novells Linux-strategi, og aktien steg med 41 procent, umiddelbart efter handlen blev offentliggjort. Selv om en analytiker over for nyhedstjenesten Cnet påpeger, at integration af tyske og amerikanske virksomheder er noget af det vanskeligste, der findes, er der alligevel også fra den kendt udbredt ros til handlen.
- Novell har en bedrøvelig historie, når det gælder om at ekspandere uden for selskabets rødder, men med Ximian og nu Suse har selskabet i høj grad positioneret sig til at blive en væsentlig konkurrent til Red Hat, siger Gordon Haff fra analysebureauet Illuminata til Cnet.
Novells køb af Suse kan også få indflydelse på den strid, som Unix-ejeren SCO har med Linux-selskaberne og deres kunder. SCO hævder, at dele af Linux-systemet er tyvstjålet fra Unix. Novell havde tidligere en række Unix-rettigheder og bestrider SCO's krav.