Artikel top billede

Forskere indbygger computerskærm i kontaktlinse

Den nye kontaktlinse skal projicere dine e-mails direkte ind i øjet.

En ny generation af kontaktlinser som projicerer billeder direkte på nethinden er kommet et skridt tættere på virkelighed. Det skriver BBC. Teknologien kan gøre det muligt at læse sine e-mails direkte på kontaktlinsen eller tilføje ekstra data til sine omgivelser i bedste Terminator-stil.

De første dyreforsøg viser at kontaktlinsen fungerer og er sikker, fortæller University of Washington i Seattle.

Men der er stadig udfordringer, herunder hvordan kontaktlinsen skal forsynes med energi. Den nuværende prototype kræver at afstanden til det trådløse batteri kun er på nogle få centimeter.

Desuden indeholder den kun én enkelt diode, altså én pixel - en rigtig computerskærm har over en million billedpunkter (afhængig af opløsning).

Forskerne mener dog, at det bør være muligt at integrere hundreder af pixels i den fleksible kontaktlinse, som så kan projicere komplekse holografiske billeder.

De forestiller sig, at bilister kunne bruge computer-linsen til at få oplysninger om deres rute eller fartøjets hastighed.

Kontaktlinsen kunne også forbindes til biomedicinske sensorer og f.eks. fortælle om brugerens blodsukker.

Teknologien kunne selvfølgelig også bruges til en helt ny form for computerspil.

"Vores næste mål er at indbygge noget prædefineret tekst i kontaktlinsen," siger professor Babab Parviz.

Et af de store problemer er allerede løst - nemlig at få øjet til at fokusere på det billede, der vises på kontaktlisten.

Normalt kræves en afstand på flere centimeter for at øjet kan fokusere skarpt på en genstand.

Sammen med kolleger fra Aalto universitetet i Finland har forskerne fundet en metode til at reducere denne afstand.

Et andet problem har været at kontaktlinser er meget skrøbelige - den færdige prototype bruger halvledere med en tykkelse på få nanometer og en diode måler kun en 0,3 millimeter.

Forskerne fortæller om den nye linse og de første forsøg med kaniner i tidsskriftet Journal of Micromechanics and Microengineering.

Ideen om at bruge kontaktlinser som computerskærme er ikke ny. Parviz viste allerede en tidlig prototype i 2008. Et schweizisk firma kaldet Sensomed sælger allerede en intelligent kontaktlinse med indbygget computerteknologi som måler trykket i øjet for at hjælpe personer med grøn stær (glaukom).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere