Læs også:
Regeringen barsler med stor it-reform af velfærden
It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne
Dansk forskning i velfærdsteknologi har i dag fået en kæmpe offentlig kapitelindsprøjtning.
Det er en realitet efter, at Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation har bevilliget 70 millioner kroner, som bliver suppleret med yderligere 120 millioner kroner i medfinansiering.
Dermed kommer den samlede bevilling op på 190 millioner kroner til forskning i velfærdsteknologi, skriver Styrelsen for Forskning og Innovation i en pressemeddelelse.
Offentlige og private går sammen
Bevillingen er givet til et Patient@home-projekt, der er et samarbejde mellem en række danske og udenlandske vidensinstitutioner og 29 virksomheder, hvoraf 22 er små og/eller mellemstore virksomheder med Syddansk Universitet i spidsen.
Patient@home-projektet er et såkaldt SPIR (Strategic Platform for Innovation and Research), der er et bindeled mellem offentlige og private parter, der i fællesskab kan løse velfærdsteknologiske udfordringer ved eksempelvis i højere grad at involvere patienterne i deres egen behandling og rehabilitering.
"Det Strategiske Forskningsråd lægger vægt på, at der i et SPIR er frihed for de deltagende offentlige og private parter til at kombinere grundforskning og anvendelsesorienteret forskning med innovation på den mest optimale måde i forhold til de problemstillinger, der skal løses," lyder det fra formanden for Det Strategiske Forskningsråd, Peter Olesen, i pressemeddelelsen.
Slår flere fluer
De mange penge til forskningen i velfærdsteknologien skal imødegå og afhjælpe flere samfundsmæssige problemer, som banker på Danmarks dør.
Blandt skal forskningen adressere, at en stigende andel af befolkningen bliver ældre og plejekrævende samtidig med, at arbejdsstyrken daler.
Samtidig skal bevillingen også styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved, at små og mellemstore virksomheder er med til at udvikle brugbare velfærdsteknologiske løsninger, der på længere sigt kan eksporteres.
"Derfor er jeg glad for, at så mange små og mellemstore virksomheder deltager allerede fra starten. Det lover rigtigt godt for den videre udvikling af det nye SPIR i intelligente samfundsløsninger og velfærdsteknologi," udtaler formanden for Rådet for Teknologi og Innovation, Lars Mikkelgaard-Jensen, i pressemeddelelsen.
Læs også:
Regeringen barsler med stor it-reform af velfærden