Ombudsmand: Nej til teleselskaber

Mobilselskaberne får ikke lov til at binde kunderne til deres abonnementer i op til tre år mod at give tilskud til telefoner og lave samtalepriser. Det fastslår forbrugerombudsmand, Hagen Jørgensen. Det går jo godt nu, siger han.

Forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen tager afstand fra mobilselskabet Oranges ønske om at kunne binde kunderne til deres mobilabonnementer i op til tre år.

Forslaget vil gøre det lettere for mobilselskaberne at tjene penge på de mere loyale kunder, men omvendt kan kunderne også opnå større tilskud til mere avancerede mobiltelefoner.

Orange vil gøre det frit for kunden at vælge, hvor lang tid abonnementet skal være uopsigeligt, men den typiske bindingsperiode vil formentlig blive 12-18 måneder.

- Vi er imidlertid af den opfattelse, at jo kortere opsigelsesperioden er, jo bedre er det for konkurrencen og dermed forbrugerne, siger Hagen Jørgensen til Computerworld Online.

Skal hente UMTS-penge hjem

Han henviser til, at den nuværende grænse på seks måneders opsigelse er anbefalet af Forbrugerklagenævnet, og derfor ser han ingen grund til at ændre på den.

- Det er tydeligt, at nogle selskaber har betalt dyrt for UMTS-licenser (den næste generations mobiltelefoni, red.), og at de nu skal hente de penge hjem igen, men det må de gøre på en anden måde, siger Hagen Jørgensen.

Forbrugerombudsmanden køber ikke branchens argument om, at han gør forbrugerne en bjørnetjeneste ved at afholde dem fra at få tilskud, så de kan købe de mere avancerede mobiltelefoner.

- Det går jo fint indtil videre, og markedet er fyldt med telefoner med MMS og kameraer, bemærker Hagen Jørgensen.

Orange er et af selskaberne, der i disse år betaler dyrt for en dansk UMTS-licens. Et andet selskab er Telia, som imidlertid ikke vil kommentere bindingsperioderne på abonnementer.

Ulempe for kunderne

Debitel, der har givet store tilskud til mobiltelefoner i lange perioder, vil gerne give kunderne mulighed for selv at vælge, hvor lang tid de vil binde sig til et specielt mobilselskab.

- Kunderne har nogle ulemper i kraft af begrænsningen på seks måneder, for det rammer dem, der gerne vil have en dyr mobiltelefon, siger økonomidirektør Uwe Horn, Debitel.

Omvendt henviser han til, at de fleste mobilkunder klarer sig fint med en billig mobiltelefon som Nokia 3310, der kan købes til mellem en krone og få hundrede kroner flere steder. I det tilfælde er tilskuddet så lavt, at seks måneders binding er tilstrækkeligt til at hente pengene hjem for mobilselskabet, påpeger han.

- Men vi følger nysgerrigt med på sidelinjen og glæder os til at se, hvad Orange gør for at ændre begrænsningen, siger Uwe Horn.

Oranges koncerndirektør, Morten Christiansen, har endnu ingen planer om at henvende sig til IT- og Telestyrelsen for at få bindingsperioden lavet om. Styrelsen vil i givet fald drøfte sagen med både Konkurrencestyrelsen og Forbrugerombudsmanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere