Selvom tech-giganter som Apple, Google og Samsung har langt større teknologiske muskler at spille med, er det ikke rigtig lykkedes nogen af dem helt at få fat i de mere sportslige segmenter.
Det har givet plads til mere fokuserede og niche-prægede producenter som Garmin, Polar og leverandøren af dagens test-emne, finske Suunto.
Faktisk kan man tale om, at producenterne af specialiserede sports-ure begynder at trænge sig ind på tech-giganternes banehalvdel, for det har vist sig, at det på flere måder er lettere at få et sportsur til at være smartwatch, end den anden vej rundt.
Det er dagens test-ur, Suunto Race S, et lyslevende bevis på.
Lækrere end prisen tillader
Suunto var længe om at få de funklende AMOLED skærme ind i sin kollektion af sports-ure. Det er under et år siden, at de debuterede med Race, og nu er den mindre og mere prisvenlige Race S klar til at forfine opskriften.
Race S er altså mindre, og med sin pris på lige godt 2.500 kroner er den ikke bare billigere end sin storebror, den er billigere end langt de fleste dedikerede sportsure.
Det kan man dog på ingen måde mærke på uret. Selve uret er 45 mm, hvilket er større end langt de fleste ’small’-modeller hos andre producenter. Remmen er da også 22 mm bred, en bredde som typisk hører til mande-ure. Den medfølgende rem skal i øvrigt have ros for at sidde utroligt godt fast, omend det kræver lidt tilvænning hurtigt at få det på.
Til trods for sin lave vægt virker uret ualmindeligt stærkt og velbygget – det virker langt dyrere, end det er. Race S er samtidig også fremstillet i Finland, hvor storebror Race er ’made in China’.
Uret er til gengæld et par milllimeter tyndere med sin slanke profil på 11,4 millimeter, hvilket også bidrager til at gøre uret væsentligt lettere end storebror Race. 60 gram i stedet for 83 gram – en vægtforskel, som man vil glædes over på de helt lange løbeture.
Uret er certificeret til 50 meters dybde – men er ifølge Suunto selv uegnet til at dykke med. Her peger selskabet i stedet i retning af det væsentligt dyrere Suunto Ocean, som er født med deciderede dykker-profiler.
Flot, veloptimeret udsyn
Skærmen på Race S strækker sig over 1,32 tommer, hvilket er en µ større end på Garmins konkurrerende Forerunner 265, som ellers har et lidt større korpus at rumme den i.
Farverne og kontrasten er som altid eksemplariske som i andre AMOLED-baserede ure, mens den maksimale lysstyrke er rimelig. Andre ure får dog lov til at blusse mere op i sommersolen.
Selve betjeningen er uhyre enkel og effektiv, da knapperne er klikfaste og nemme at ramme, mens kronen både agerer knap og scroll-hjul. Interfacet kan betjenes med touch, men er også indrettet til alene at blive styret med knapperne. En glædelig detalje på vores breddegrader, hvor handsker snart kommer i spil.
Særligt for Suunto Race S som med andre sports-ure er dog, at de er bygget omkring mindre potent hardware end det, man typisk finder i smart-ure som Apple Watch eller Samsung Active.
Gevinsten bliver til gengæld, at man tilbydes langt længere driftstider, målt i dage eller endda uger, hvor smart-ure ofte giver op efter et døgn eller to.
Selve interfacet er i sagens natur ikke så gnidningsfri eller poleret som i dedikerede smartwatches. Suunto fortjener dog ros for her at have skabt et yderst effektivt og læsevenligt interface, som trods sine hardware-udfordringer virker kvikt og informationsrigt.
Til gengæld får man godt fire til fem dages aktiv brug af uret med ’always on’ slået til, eller en lille uges drift med daglige træningspas. Jeg endte med at vælge at slå ’always on’ fra for til gengæld at kunne regne med seks dage med en halv til en hel times daglig træning mellem opladningerne.
Selve opladningen foregår via en lille proprietær puk, som kan lade overraskende hurtigt op. Det lykkedes at tanke fra nul til 90 procent på en halv time, hvilket betyder, at det ikke vil tage mere end en håndfuld minutter at tanke op til en ekstra dag – noget som skal planlægges i de mere strømkrævende smartwatches.
At uret ikke evigt skal oplades, gør det enklere at udnytte funktioner såsom søvn-tracking – hvis man ellers kan holde ud at sove med uret på.
Først og fremmest til sport
Som navnet måske antyder, ligger Race S mere til konkurrencepræget sportsudøvelse end hyggemotion. Selvom det ret beset håndterer begge dele rigtig fint.
Mere inkarnerede sportsudøvere vil dog sætte pris på udvalget af understøttede sportsgrene og den detaljerede grad af nøgledata som puls, pulsvariation og træningseffekt.
Pulsmålingen viser sig her er at være rimelig, omend den synes at døje en anelse med kortere intervaller. GPS-nøjagtigheden er derimod rigtig, rigtig god, hvilket sammen med rige mapping- og navigationsmuligheder giver en ekstra dimension til uret.
Fokus er lagt på løb og cykling, hvilket afspejler sig i dybden af de data, der vises frem på app’en og tilhørende coaching-muligheder. Men der understøttes altså også et utal af sportgrene, fra SUP-padling over bjergklatring til cheerleading.
Det eneste savn på sportsdelen stammer ikke så meget fra uret selv, men fra Suunto, som ikke tilbyder noget web-interface til at nørde de træningsdata, man får indsamlet. Her tænker selskabet, at man er nok er knyttet til tjenester som Strava og lignende, men jeg savner nu en gratis option som med Garmins Connect-univers.
Basis-ur
Når det gælder smartwatch-delen af uret, klarer Race S de grundlæggende øvelser, et smartwatch skal kunne: At tage imod og videregive notifikationer, tælle skridt og kalorier samt tilbyde widgets til at styre musik eller få vejrudsigten – samt meget mere.
Der er dog nogle steder, hvor man bliver opmærksom på, at Suunto blot er en lille spiller i et felt domineret af store spillere.
Her er derfor ikke nogen butik til tredjeparts-apps eller mulighed for tilføjelser af funktioner ud over dem, Suunto selv tilbyder.
Dertil er der hverken mulighed for mobilnetværk, og mere uheldigt er der ikke mulighed for kontaktløs betaling.
Race S er derfor afgrænset til mere basale funktioner, men dem uret har, afvikler den fint.
Meget sport for pengene
Suunto Race S er et sportsur, som man hurtigt vil sætte pris på. Først vil man glæde sig over prisen, derefter vil man glæde sig over hvor lækkert og solidt uret er til prisen, mens man til slut vil glæde sig over det rige og frodige træningsunivers, som uret åbner op.
Som bonus vil du glæde dig over, hvor nemt uret er at betjene – også i drilsk dansk vintervejr.
Alligevel vil uret ikke behage alle.
Som smartwatch-bruger får man adgang til det nødvendige, men heller ikke meget mere. Er du til pulstræning, skal du nok ud og investere i et dedikeret bælte (hvilket man skal med de fleste ure alligevel).