Udlandet svigter danske investeringer

Investeringerne i danske virksomheder blev halveret i 2002 i forhold til 2001. Det skyldes især de udenlandske investorer, som for øjeblikket er mest interesserede i at opkøbe andele i sikre virksomheder, der allerede kører. Det har fået interessen til at blegne.

De udenlandske investorer trak følehornene til sig i 2002 og lukkede for venturekapital-strømmen til de danske virksomheder.

Samlet set blev investeringerne i Danmark mere end halveret i forhold til året før. Det viser den årlige opgørelse fra European Private Equity & Venture Capital Association.

Det var især de udenlandske investorer og pensionskasserne, der vendte de danske virksomheder ryggen i 2002.

I 2001 investerede de 1,3 milliarder kroner i Danmark. I 2002 blev det til blot 445 millioner kroner.

Samlet stigning i Europa

Mens investeringslysten samlet set steg i Europa, faldt investeringerne herhjemme med 27 procent, hvis man ser på investeringerne fra venturebranchen.

I 2001 fik danske virksomheder glæde af 2,5 milliarder kroner i venturekapital. I 2002 måtte de nøjes med 1,8 milliarder kroner. I Europa steg investeringerne med 14 procent.

Til trods for faldet i den samlede investeringssum, fastholdt de højteknologiske virksomheder den samme pengepose på godt en milliard kroner.

Virksomhedsopkøb

Når de samlede investeringer i danske virksomheder er faldet i modsætning til Europa, skyldes det ifølge formand for Dansk Venturekapitalforening, Lars Bruhn, at venturekapitalisterne for tiden er mere interesserede i virksomhedsopkøb.

Virksomhedsopkøb giver nemlig investorerne mulighed for at tjene penge hurtigere, fordi tidshorisonten er kortere. Overskuddet kan hentes hjem på blot et par år, fordi det er kørende forretning, man investerer i.

- Det tager måske fem til syv år, før en højteknologisk virksomhed i opstartsfasen inden for eksempelvis biotech er moden til at blive solgt videre, siger Lars Bruhn.

Størstedelen af de danske venturekapitali-nvesteringer går til virksomheder, der er i opstartsfasen. Blot tre procent af investeringerne gik i 2002 til opkøb af mere modne virksomheder.

I lyset af den økonomiske afmatning på verdensplan flokkes investorerne desuden om de mest sikre virksomheder at investere i.

- Og dem har vi ikke så mange af herhjemme, konstaterer Lars Bruhn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere