Nye mutationer af hyperaktiv orm

Virusormen Bugbear.B topper lige nu herhjemme. Samtidig er nye mutationer begyndt at dukke op. Den mest udbredte er dog i modsætning til faderen ganske tandløs på grund af en nedarvet fejl.

Virusormen Bugbear.B er fortsat yderst aktiv, og nye mutationer er dukket op. Tirsdag toppede Bugbear.B foreløbig herhjemme, men holder ifølge det danske firma Comendo samme høje aktivitetsniveau i dag.

Hos Comendo, der statistik over, hvilke vira der bliver fanget af antivirussystemerne hos selskabets virksomhedskunder, topper Bugbear.B listen suverænt. Flere end syv ud af ti virus-inficerede mails, som Comendo stopper, er Bugbear.B.

Den dukkede op herhjemme i løbet af grundlovsdag og har siden haft travlt med at formere sig.

- Den første, vi fangede, kom faktisk fra en computer i Sønderjylland, siger Chris Østergaard marketingchef hos Comendo.

Hektisk aktivitet fortsætter

Det er dog typisk fra Kina eller USA, de fleste virus første gang dukker op herhjemme.

I øjeblikket kommer de fleste e-mails med Bugbear.B dog fra Norge.

Selv hvis Bugbear nu har toppet herhjemme, så vil der fortsat forekomme en hektisk aktivitet fra virussen i de næste par måneder, vurderer Chris Østergaard.

- Bugbear.A var aktiv i to-tre måneder sidste år. Bugbear.B vil formentligt leve lige så længe, siger Chris Østergaard.

De fleste vira lever to til tre uger, men Bugbear har bredt sig så hurtigt, at en masse inficerede pc'er vil blive ved med at sprede virussen.

Nye mutationer

Når en velprogrammeret virus stryger til tops i virusstatistikken, så går der ikke længe, før nye mutationer begynder at dukke op. Den mest udbredte Bugbear-mutation hedder Bugbear-dam, og den spreder sig ligesom faderen ganske kraftigt.

Bugbear-dam udgør lige nu over 12 procent af de virusser, som Comendo registrerer. Til gengæld er den på grund af en nedarvet fejl i originalen ganske harmløs, oplyser antivirusfirmaet Trend Micro.

Bugbear ligner på mange punkter Fizzer og Sobig, som hærgede i maj og fortsat holder sig i live. De spredes hovedsageligt via e-mail og åbner bagdøre.

Uenighed om banktrussel

Bugbear.B og dens mutationer har givet anledning til en række spekulationer om en særlig trussel mod netbankers sikkerhed. Bugbear indeholder nemlig en liste med 1400 domænenavne, der tilhører banker over hele verden, heraf fem danske.

Antivirusfirmaerne er dog ikke helt enige om, præcis hvilket formål listen opfylder.

Bugbear gennemsøger den inficerede pc for at finde adresser, der indeholder bankdomæner. Man ved også, at Bugbear, hvis den finder et bankdomæne, tilføjer en linje i Windows registreringsdatabase, som gør det muligt at kalde op via et modem, uden brugeren bliver spurgt.

Nogle virusanalytikere mener, at listen over bankdomæner først og fremmest skal hvæsse tænderne på Bugbear, hvis den inficerer en pc, der tilhører netværket i en bank, så den dels bedre kan sprede sig og dels gøre bagdøren lettere tilgængelig.

Sender kodeord til lukkede e-mail-adresser

Andre mener, at formålet er at ramme netbankkunder. Bugbear.B installerer en bagdør, der gør det muligt så at sige at fjernstyre den inficerede pc. Samtidig installerer Bugbear også et lille program, der kan opfange tastaturtryk og dermed kodeord.

Det betyder, at Bugbear i teorien kan bruges til at få fat i en inficeret brugers kodeord til netbanken, dernæst kan en udefrakommende snige sig ind af bagdøren og kalde op til netbanken via modemmet, uden brugeren opdager noget.

Ved at bruge den inficerede pc til opkaldet, får den udefrakommende adgang til den nøgle, der er nødvendig for at kunne bruge netbanken. Den nøgle ligger nemlig gemt i en fil på den inficerede pc.

Der er dog ingen rapporter om, at netbankkunder har fået misbrugt deres konto. Bugbear.B sender nemlig de registrerede tastaturtryk, som kan indeholde kodeord, til en liste af e-mailadresser, som nu er lukkede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere