Jubel i Ålborg: Massivt sats på 4G

It-sektoren i Nordjylland har fået et yderst tiltrængt tilskud. Højteknologifonden lægger 45 millioner, så fremtidens 4G-løsninger kan udvikles i Aalborg.

Nordjyllands status som motor for den danske udvikling af trådløse teknologier er stødt på en række forhindringer på det seneste.

Blandt andet lukningen af Texas Instruments og Motorola har efterladt hundredevis af arbejdsløse, og også tidligere tiders kæledække RTX er ude i tovene. I februar fortalte Computerworld.dk, at næsten 400 personer har mistet deres arbejde i den sektor, som ellers i lang tid har skabt regionens profil.

Men regionen nægter at give afkald på sit ry som landets centrum for udvikling af trådløs teknologi.

Højteknologifonden har nu bevilliget 45 millioner kroner til et projekt med centrum i Aalborg. Det samlede budget bliver på 90 millioner kroner, hvilket gør det til fondens største forskningsprojekt til dato.

Projektet omdrejningspunkt bliver innovation inden for den såkaldte 4G-teknologi, der også går under navnet LTE (Long Term Evolution). Det er dette område, der forventes at bringe den næste store revolution inden for trådløs kommunikation.

Fonden og Aalborg Universitets institut for Elektroniske Systemer skal udføre satsningen i samarbejde med de to virksomheder Infineon Technologies, der producerer chips, og Agilent Technologies, som er verdens største virksomhed inden for testudstyr til mobilkommunikation.

Infineon har allerede kontor i Aalborg, men Agilent vil i forbindelse med projektet starte sin egen udviklings- og testafdeling i Aalborg. Det får projektets parter til at håbe på, at det er slut med regionens tab af arbejdspladser på det mobile område.

Vi er tilbage

»Nordjylland har gennem mange år været en drivkraft i udviklingen af nye trådløse teknologier. Med vores nye projekt styrker vi med forskningen, vi sikrer ingeniørjob i regionen, vi får en international virksomhed til at slå sig ned i Aalborg, og vi gør klar til at indtage en førerposition på 4G. Der skulle ske noget nyt, hvis det nordjyske mobileventyr skulle have ny luft under vingerne, og der kommer i den grad til at ske noget nyt,« siger professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitet.

Men hvis satsningen på LTE skal give afkast i jobs og konkurrencedygtig resultater, så er der behov for massive investeringer. Og her kommer støtten fra Højteknologifonden som et stort boost, siger professor Preben Mogensen.

»Det her er også en enestående mulighed for at få en chipproducent, et testhus og et universitet til at arbejde tæt sammen, og med midlerne fra Højteknologifonden kan vi skabe nogle løsninger, hvor man ikke bare skal satse på det sikre og på den måde gå forrest i innovationen. Jeg håber da lidt, at man andre steder i verden kigger på og siger: "Det ser spændende ud, det vil vi være med i". For det her skal ikke bare være en teknologisk platform, men også en katalysator til nye aktiviteter og til sikring af de eksisterende aktiviteter i regionen,« siger professor Preben Mogensen.

I kalder det et comeback til Aalborg, men er det her nok til at genskabe regionens førerposition?

»Det håber vi på. Det betyder i hvert fald, at vi fastholder kompetanceudviklingen på det her område. Og selv om 4G er noget, vi allerede har forsket i de sidste fire til fem år på universitetet, så er der stadig et stort skridt til at lave egentlige konkurrencedygtige produkter,« siger Preben Mogensen, der forventer, at Højteknologifonds-projektet skaber både direkte og indirekte arbejdspladser.

Det har ikke været muligt at få Agilent Technologies' bud på, hvor mange arbejdspladser deres testcenter fører til Aalborg. Hos Infineon Technologies fortæller direktør Per Hartmann Christensen, at projektet først og fremmest sikrer virksomhedens 150 nuværende ansatte.

Den økonomiske indsprøjtning i Aalborg er en del af Højteknologifonden seneste runde med i alt 11 projekter. Læs om samtlige projekter hos fonden (.pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere