Virksomheder og brancheforeninger strides om softwarepatenter

En række af danske virksomheder har taget bladet fra munden, og kritiserer i skarpe vendinger ændringsforslagene til EUs softwaredirektiv. It-brancheforeninger er uenige.

De ændringer til EUs softwaredirektiv, som er på bordet, bliver kraftigt kritiseret af en række større danske virksomheder. Men kritikken bakkes ikke op af it-brancheforeningerne i Danmark.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Sammen Radiometer, Oticon, Grundfos, Foss, Danfoss, Vestas har koncernchef for Bang og Olufsen, Torben Ballegaard Sørensen, sendt en opfordring til medlemmerne af Folketingets Europaudvalg om ikke at støtte ændringsforslagene.

Over for avisen beskriver Torben Ballegaard Sørensen, de ændringer til et EU-direktiv om patent på computerprogrammer, som ordføreren Michel Rocard i et udvalg under Europa-Parlamentet har fremlagt direkte, som et ukrudtsmiddel, der ikke kun fjerner tidslerne, men også kvæler blomsterne.

Målet med ændringsforslaget er at undgå, at de store selskaber får monopol på udvikling af software samtidig med, at det også bliver muligt at beskytte software i et vist omfang.

»Problemet er, at man i bestræbelserne på at lave et insektmiddel mod tidsler risikerer, at alle blomsterne også får en tur,« siger Torben Ballegaard Sørensen fra Bang Og Olufsen til avisen.

Hans frygt er, at ændringerne vil betyde, at det bliver umuligt at patentere software, der er en integreret del af et produkt. Det vil skade de danske virksomheders konkurrenceevne og gå hårdt ud over beskæftigelsen og eksporten.

Men de virksomheder som brokker sig over direktivet, er ikke på linie med deres egne brancheforeninger.

Fredag udsendte to it-brancheforeninger i Danmark en fælles pressemeddelelse. I den slår ITEK og IT-Brancheforeningen til lyd for indførelsen af softwarepatenter.

»Et enigt IKT-erhverv bakker op om softwarepatentering,« skriver de to foreninger i en pressemeddelelse.

Men der gør de regning uden vært, siger Peter Lundsgaard, direktør for internetportalen Jubii.

»Brancheforeningernes fælles front tegner et fejlagtigt og misvisende billede af enigheden i debatten. Der er stadig en stor opposition i erhvervslivet til direktivet, og det er stadig vigtigt, at vi diskuterer direktivets indhold på en nuanceret måde,« siger han til Jyllands-posten.

Han frygter, at direktivet vil gavne de store virksomheder som IBM og Microsoft, mens de små vil blive pålagt administrative byrder, som vil gøre det umuligt at vokse og udvikle nye produkter.

»Innovation og kreativitet kræver åbenhed og så få begrænsninger som muligt - ikke lukkethed og patentering. Vi videreudvikler hele tiden i et eller andet omfang på hinandens tanker og idéer, og det er grobund for vækst. Eksempelvis var Jubii først på markedet med reklameformater, der siden hen er videreudviklet af vores konkurrenter,« siger Peter Lundsgaard til avisen.

Peter Lundsgaard mener, at direktivet vil åbne for en bølge af sager, hvor virksomheder forsøger at få patent på teknologier, der for eksempel er afgørende for brugen af internettet.

Han henviser blandt andet den sag, hvor en amerikansk virksomhed forsøgte at få patent på hyperlinks, som er en af grundstenene i internettet. Det blev dog afvist af de amerikanske domstole.

»EU-direktivet åbner for, at vi også kan få den slags sager i Europa,« siger Peter Lundsgaard fra Jubii.

I IT-Brancheforeningen er viceformand Kim Østrup uenig i kritikken.

»Vi har forsøgt at nå ud til de små medlemmer, men vi anser ikke Jubii for et lille medlem, da det er datterselskab af Lycos. De indvendinger, som Jubii har, mener vi, at der er taget højde for i teksten,« forklarer han til Jyllands-Posten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere