LTE/4G-licenser skæpper statskassen med en milliard

De fire teleselskaber, der bød på 4g-licenser slap billigere, end da licenserne til 3G var under hammeren. Videnskabsminister er tilfreds med resultatet.

Samlet set måtte de fire teleselskaber, der bød ind på LTE-licenserne - også kaldet 4G-nettet - punge ud med lidt over en milliard kroner for licenserne, der giver dem adgang til, at kunne tilbyde deres kunder lynhurtigt mobilt internet med store nok båndbredder til både at spille og se film på mobilen.

Den samlede indtægt til staten er helt præcist 1.009.089.000 kroner.

"Jeg er meget tilfreds med resultatet af auktionen. Det viser, at mobilselskaberne har meget store forventninger til de fremtidige og lynhurtige bredbåndstjenester eller 4G, som frekvenserne kan bruges til," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.

Prisen for LTE-licenserne er væsentligt lavere end for UMTS-licenserne, der for ni år siden banede vejen for 3G-nettene og de efterhånden velkendte dongles-opkoblinger i Danmark. Dengang måtte de fire selskaber, TDC, Telia, Orange og teleselskabet 3, betale knap en milliard for hver licens, altså næsten fire milliarder i alt.

"3" betaler mindre
Auktionen begyndte den 21. april og omfatter 205 MHz i frekvensbåndene 2500-2690 og 2010-2025 MHz.

De fire eksisterende mobiloperatører Hi3G, TDC, Telenor og Telia har deltaget i auktionen. TDC, Telenor og Telia har alle fået en frekvenstilladelse på 2x20 MHz blandt de mest eftertragtede frekvenser. Selskabet Hi3G har fået en tilladelse på det halve i den eftertragtede del af frekvenserne, nemlig 2x10 MHz, men slipper til gengæld væsentligt billigere.

Teleselskaberne kan også bruge 2,5 GHz frekvensbåndet til eksempelvis andre lynhurtige bredbåndsteknologier end LTE, for eksempel WiMAX-tjenester.

Flere af mobilselskaberne har meldt ud, at de er klar med de nye tjenester allerede i 2011, og at de vil begynde etableringen af de nye net, så snart de har fået frekvenstilladelserne i starten af juni 2010. Allerede i dag vil TDC foretage den første test af LTE-nettet.

Teknologien afhænger i høj grad også af, at der er udstyr, som kunderne kan bruge. Først i andet halvår af i år forventes det, at der er dongles til mobilt internet på LTE, der også samtidig kan lave fall back på 3G-nettet. Der forventes at gå endnu længere tid, før markedet byder på ry bredt udvalg af mobiltelefoner, der kan gå på 4G-nettet.

Videnskabsministeren er glad for teleselskabernes interesse for den nye teknologi.

"Jeg glæder mig over, at de danske mobilselskaber er så stærkt engageret i at kunne holde Danmark i front, når det gælder udbuddet af nye højhastighedstjenester," siger Charlotte Sahl-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere