Godmorgen derude og velkommen til ugens sidste udgave af morgenbriefingen fra Computerworld.
En uge præget af regnskaber og toldtrusler fra USA er ved at rinde ud, og jeg, Thomas Møgelbjerg, takker af som morgenvagt i denne omgang.
Jeg efterlader tjansen til min kollega Kristoffer Ingemand, der får æren af at berette om situationen i it-verdenen i næste uges morgenbriefing.
God weekend, når du når dertil, og god læselyst.
Danskerne elsker MitID
Vi starter fredagen ud med en sjælden positiv nyhed for en offentlig digital løsning.
En ny bruger-tilfredshedsundersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser nemlig generelt høj tilfredshed med offentlige digitale løsninger som MitID, Digital Post og sundhedskort-appen.
Særligt MitID oplever en markant fremgang i tilfredsheden, der er steget fra 74 % i 2023 til 83 % i 2024. Digital Post ligger også højt med en tilfredshed på 70 %, mens kun 2-3 % af brugerne er utilfredse med de mest anvendte løsninger.
Blandt virksomheder er der også fremgang for MitID Erhverv, hvor tilfredsheden er steget fra 70 % til 80 %.
Læs mere om undersøgelsen her.
Telenor har fået 14.000 flere kunder på et kvartal
Telenor Danmark kommer ud af 2024 med flere kunder og vækst i både serviceomsætning og indtjeningsmargin (EBITDA). Regnskabet markerer afslutningen på teleselskabets seneste strategiperiode.
Telegiganten nåede i 2024 en serviceomsætning på 2,9 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 5 procent sammenlignet med 2023.
Årets samlede omsætning landede dog på 3.786 mio. kr., et fald på 6 % som følge af ændret regulering på kreditområdet.
Samtidig voksede indtjeningsmarginen med 12 % til 32 %, primært drevet af efterspørgsel på 5G-internet og sikkerhedsløsninger.
Antallet af mobilkunder steg med 14.000 i fjerde kvartal, hvilket bragte det samlede antal op på 1.696.000 for året – 6.000 flere end året før.
"Vi startede året i modvind, men en stærk fælles indsats sikrede vækst og glade kunder," siger CEO Lars Thomsen i en pressemeddelelse.
Google Maps fylder 20 år
I 20 år har Google Maps hjulpet brugere verden over med at finde vej.
Tjenesten, der blev lanceret i 2005, er siden vokset til at guide to milliarder mennesker hver måned, understøttet af 100 millioner daglige opdateringer af kortdata.
Fra at være en simpel, browserbaseret korttjeneste er Google Maps i dag en avanceret navigationstjeneste med realtidstrafik, 3D-kort og stemmestyring.
"Lige fra fødslen har Maps haft til formål at hjælpe mennesker med at komme fra A til B. I dag er det også blevet et redskab til at udforske verden," udtaler Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google Danmark, i en pressemeddelelse.
Siden lanceringen af Google Maps har mere end 500 millioner brugere bidraget med billeder, anmeldelser og trafikale opdateringer, hvilket fortsat forbedrer tjenestens præcision og anvendelighed, skriver selskabet.
Rekordår for hackerangreb mod danske virksomheder
Cybertruslerne mod danske virksomheder steg markant i 2024, hvor TDC Erhverv registrerede over 27 millioner blokeringer af svindelforsøg – mere end en fordobling fra året før.
Det fremgår af selskabets årlige Sikkerhedsrapport.
I fjerde kvartal alene blokerede TDC Erhvervs InternetFilter knap 5,7 millioner ondsindede domæner, hvilket bidrog til det rekordhøje samlede antal angreb i 2024. Året forinden lå tallet på 10 millioner blokeringer, hvilket vidner om en markant stigning i trusselsniveauet.
"Vi ser et konstant højt trusselsniveau, som danske virksomheder skal være på forkant med. Det er afgørende at have styr på it-sikkerheden," siger Claus Westergaard Kraft, direktør for Cybersikkerhed og Cloud hos TDC Erhverv og medlem af Regeringens Cybersikkerhedsråd.
Sikkerhedsrapporten fremhæver, at 2025 vil byde på endnu mere avancerede angreb, hvor AI i stigende grad bruges af cyberkriminelle til at udvikle sofistikerede phishing- og malware-kampagner.
Hackere skjuler AI-malware i billeder – gamere er et mål
Vi bliver i samme spor – nu bliver det bare en anelse mere teknisk:
En ny rapport fra HP Wolf Security viser, at generativ AI gør det lettere for hackere at udvikle sofistikeret malware, som i stigende grad rammer gamere.
Rapporten, baseret på data fra millioner af enheder, afslører, at cyberkriminelle bruger AI til at skjule skadelig kode i billedfiler, som uploades til velkendte platforme som archive.org. Da billedfiler sjældent vækker mistanke, kan de ofte omgå traditionelle sikkerhedsfiltre.
Samtidig anvendes AI til at skabe ondsindede HTML-dokumenter, der kan sprede malware – eksempelvis XWorm Remote Access Trojan (RAT).
Gamere er blandt de mest udsatte, da cheating-værktøjer og spilmodifikationer på platforme som GitHub kompromitteres med såkaldt Lumma Stealer-malware, der stjæler adgangskoder og kryptovaluta.
"Brugen af generativ AI sænker adgangsbarrieren for cyberkriminalitet markant," siger Alex Holland, Principal Threat Researcher i HP Security Lab.
Arctic Wolf gennemfører opkøb af Cylance fra BlackBerry
Også til en branchenyhed:
It-sikkerhedsvirksomheden Arctic Wolf har nu færdiggjort opkøbet af Cylance fra BlackBerry.
Det betyder, at Cylances endpoint security-løsning bliver en del af Arctic Wolfs Aurora-platform.
Opkøbet blev annonceret i december 2024, og ifølge BlackBerrys CEO, John Giamatteo, vil de fortsat samarbejde med Arctic Wolf og fungere som forhandler for offentlige kunder.
Arctic Wolf vil integrere Cylances AI-drevne sikkerhedsteknologi i deres platform for at styrke beskyttelsen af virksomheders endpoints, såsom medarbejderes computere.