Telebranchen langer ud efter styrelse

Det har skabt uro i branchen, at IT- og Telestyrelsen har ændret på vilkårene for de FWA-bredbåndslicenser, der blev udbudt i 2000. Brancheorganisationerne vil sikre, at vinderne af licenser kompenseres, hvis vilkårene laves om.

Kan man stole på, at aftaler indgået med staten holder uændret i årtier?

Bredbåndsselskaberne er kommet i tvivl, efter at IT- og Telestyrelsen forleden ændrede på vilkårene for de FWA-licenser, der blev udbudt i 2000.

Fra at have eksklusiv adgang til visse frekvenser måtte tre selskaber med FWA-licenser konstatere, at hvem som helst nu kan ansøge om frekvenser til samme formål.

- Det er ærgerligt, fordi det gør det svært at planlægge sine aktiviteter og tiltrække investorer. Vi har investeret mange penge ud fra de forudsætninger, vi kendte i 2000, siger Henrik Vestergaard, administrerende direktør i ButlerNetworks, der lige som Sonofon og Danske Telecom har en FWA-licens i 26 GHz-båndet.

I en tid, hvor telemarkedet er hårdt presset, skuffer det ham, at myndighederne bidrager til usikkerheden.

- Den kommercielle risiko tager vi på os, og den er stor nok i disse år. Men at vi også skal påtage os en regulatorisk risiko, fordi vi ikke kan forudse, hvad myndighederne gør, er højst kritisabelt, siger Henrik Vestergaard.

Må ikke lave om på aftalen

Han bakkes op af Jens-Uffe Andersen, formand for IT-Brancheforeningens teleudvalg, der snart skal drøfte IT- og Telestyrelsens muligheder for at ændre på licensvilkår i udvalget.

- Hvis man én gang har givet licenser ud og fået penge hjem for dem, så kan man ikke lave om på betingelserne. Så går det galt, siger Jens-Uffe Andersen.

FWA er i denne sammenhæng én teknologi, der reguleres af myndighederne. UMTS, eller 3G, er en anden, hvor licenserne var meget dyrere, og hvor en pludselig ændring i vilkårene kan få endnu større konsekvenser.

Jens-Uffe Andersen interesserer sig derfor meget for, hvordan de tyske myndigheder griber det an, når 3G-selskaberne ønsker at slippe af med deres licenser.

- Skal licensen så betragtes som et konkursbo, der skal sælges til højestbydende, eller skal den sælges til den samme pris, som de andre selskaber har betalt for en licens, spørger Jens-Uffe Andersen.

Skal frigøres fra forpligtelser

Spørgsmålet interesserer også Dansk Industri, som imidlertid ikke kan hidse sig op over, at IT- og Telestyrelsen ønsker at være fleksibel og ændre på betingelserne, hvis markedet udvikler sig anderledes end forventet.

- Vi har altid sagt, at myndighederne ikke skal tvinge operatørerne til at foretage unødvendige investeringer. Sker det alligevel, må operatørerne kompenseres, siger Tom Togsverd, direktør i Dansk Industris IT-gruppe, ITEK.

Han mener derfor altid, at vinderne af en licens skal frigøres for betingelser som eksempelvis udbygningspligten, ligesom de skal slippe for licensafgifter.

Bliver licenshaverne virkeligt stillet ringere, skal de kunne få de betalte licenspenge tilbage, mener Tom Togsverd.

Han afviser til gengæld, at staten skal yde erstatning til et selskab, der har investeret millioner af kroner i et netværk i sikker forvisning om at have markedet for sig selv eller sammen med et begrænset antal konkurrenter.

Alle har været for optimistiske

- Vi har alle sammen vurderet dette marked for optimistisk. Det er ikke kun IT- og Telestyrelsen, der bærer ansvaret for det, og juridisk sidder styrelsen med alle kortene på hånden, siger Tom Togsverd.

Han henviser til, at virksomhederne selv i sin tid valgte at byde på licenserne, fordi de mente at kunne få deres forretning til at hænge sammen.

Mere kontant er teleanalytikeren John Strand, Strand Consult, der er rasende over IT- og Telestyrelsens håndtering af licenserne. I morgen, onsdag, vil han på IDC's Telecom 2003-konference i København lange hårdt ud efter styrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen.

- Jeg skal gerne stille mig op som den lille dreng i "Kejserens nye klæder" og stille ham spørgsmål. IT- og Telestyrelsen laver konstant om på reglerne for at sløre sine egne fejltagelser. Jeg kan ikke anbefale noget teleselskab at investere penge i Danmark, siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere