Det amerikanske forsvarsministerium har mulighed for at lamme hele GPS-nettet i forbindelse med en krig mod Irak.
Amerikanerne kan nemlig uden videre genindføre den såkaldte selektive tilgængelighed, der i praksis gør GPS-målinger meget unøjagtige.
Indtil 2000 var selektiv tilgængelighed standarden på GPS-nettet, hvilket betød, at en genstands position i bedste fald kunne bestemmes med en margin på hundrede meter.
Industrier dybt afhængige
Da Bill Clinton i 2000 valgte at ophæve scramblingen af satellit-signalerne, blev GPS-nettet med et slag meget mere anvendeligt for industrien og ikke mindst for den civile luftfart.
Siden da er utallige industrier blevet dybt afhængige af meget præcise målinger.
- Det vil få meget vidtrækkende konsekvenser for hele samfundet, hvis GPS-nettet bliver lammet, som det reelt vil blive, hvis unøjagtigheden bliver på hundrede meter. Skidt være med os bilister, der kun bruger GPS til at finde en ledig parkeringsplads. Det er langt værre for de industrier, der er dybt afhængige af præcisionsmålinger, siger teleanalytiker Torben Rune, Netplan, til Computerworld Online.
Pengesække fra bankrøverier
Foruden anlægsarbejdere bruger landmænd GPS til automatisk at dosere gødning, hvor målingerne viser, der er mest brug for det.
Politiet bruger GPS til at spore penge fra bankrøverier, ligesom forsikringsselskaber har installeret GPS-udstyr i blandt andet pengetransporter.
Vognmænd anvender GPS til at fortælle den nærmeste vej fra A til B, og så kunderne kan følge en pakkes vej fra afsender til modtageren.
Hos Forsvarsakademiet afviser Major Claus Friis imidlertid, at amerikanerne vil scramble satellitterne, som tilfældet var før 2000.
- Amerikanerne har muligheden for at gøre det, men det er gang på gang blevet forsikret fra officielt hold, at man ikke vil benytte sig af muligheden, siger Claus Friis.
Han forklarer, at det i givet fald vil ramme både flytrafik og skibsnavigation, og at de amerikanske myndigheder selv har brug for at kunne anvende GPS både militært og civilt i forbindelse med en krig.
EU vil have eget satellit-system
Når det amerikanske forsvarsministerium valgte at scramble signalerne efter Golfkrigen var det ifølge professor, Kai Borre, Aalborg Universitet, for at ødelægge Saddams mulighed for at kunne benytte GPS-styrede bomber til præcist at ramme mål i Vesten.
Han understreger, at det vil få uoverskuelige konsekvenser, hvis amerikanerne igen vælger at scramble signalerne i forbindelse med en ny krig.
- Udbredelsen af GPS er nu så massiv, at jeg anser det for usandsynligt, at amerikanerne genindfører den selektive tilgængelighed på GPS-systemet, siger Kai Borre, der forsker i anvendelsen af GPS-teknologi.
Netop frygten for at blive afhængig af amerikanerne har fået EU til at arbejde med et selvstændigt satellit-projekt, Galileo, der vil gøre europæerne uafhængige af det amerikansk kontrollerede GPS-system.
Selv om projektet forlængst er nået ud over tegnebrættet, er der endnu ikke sendt satellitter op.