Irak-krig kan lamme GPS-nettet

De amerikanske myndigheder kan scramble satellit-signalerne og sætte det verdensomspændende GPS-navigationsudstyr ud af kraft. Det kan ske i forbindelse med en krig i Irak. Konsekvensen for samfundet vil være uoverskuelig, vurderer GPS-professor.

Det amerikanske forsvarsministerium har mulighed for at lamme hele GPS-nettet i forbindelse med en krig mod Irak.

Amerikanerne kan nemlig uden videre genindføre den såkaldte selektive tilgængelighed, der i praksis gør GPS-målinger meget unøjagtige.

Indtil 2000 var selektiv tilgængelighed standarden på GPS-nettet, hvilket betød, at en genstands position i bedste fald kunne bestemmes med en margin på hundrede meter.

Industrier dybt afhængige
Da Bill Clinton i 2000 valgte at ophæve scramblingen af satellit-signalerne, blev GPS-nettet med et slag meget mere anvendeligt for industrien og ikke mindst for den civile luftfart.

Siden da er utallige industrier blevet dybt afhængige af meget præcise målinger.

- Det vil få meget vidtrækkende konsekvenser for hele samfundet, hvis GPS-nettet bliver lammet, som det reelt vil blive, hvis unøjagtigheden bliver på hundrede meter. Skidt være med os bilister, der kun bruger GPS til at finde en ledig parkeringsplads. Det er langt værre for de industrier, der er dybt afhængige af præcisionsmålinger, siger teleanalytiker Torben Rune, Netplan, til Computerworld Online.

Pengesække fra bankrøverier

Foruden anlægsarbejdere bruger landmænd GPS til automatisk at dosere gødning, hvor målingerne viser, der er mest brug for det.

Politiet bruger GPS til at spore penge fra bankrøverier, ligesom forsikringsselskaber har installeret GPS-udstyr i blandt andet pengetransporter.

Vognmænd anvender GPS til at fortælle den nærmeste vej fra A til B, og så kunderne kan følge en pakkes vej fra afsender til modtageren.

Hos Forsvarsakademiet afviser Major Claus Friis imidlertid, at amerikanerne vil scramble satellitterne, som tilfældet var før 2000.

- Amerikanerne har muligheden for at gøre det, men det er gang på gang blevet forsikret fra officielt hold, at man ikke vil benytte sig af muligheden, siger Claus Friis.

Han forklarer, at det i givet fald vil ramme både flytrafik og skibsnavigation, og at de amerikanske myndigheder selv har brug for at kunne anvende GPS både militært og civilt i forbindelse med en krig.

EU vil have eget satellit-system

Når det amerikanske forsvarsministerium valgte at scramble signalerne efter Golfkrigen var det ifølge professor, Kai Borre, Aalborg Universitet, for at ødelægge Saddams mulighed for at kunne benytte GPS-styrede bomber til præcist at ramme mål i Vesten.

Han understreger, at det vil få uoverskuelige konsekvenser, hvis amerikanerne igen vælger at scramble signalerne i forbindelse med en ny krig.

- Udbredelsen af GPS er nu så massiv, at jeg anser det for usandsynligt, at amerikanerne genindfører den selektive tilgængelighed på GPS-systemet, siger Kai Borre, der forsker i anvendelsen af GPS-teknologi.

Netop frygten for at blive afhængig af amerikanerne har fået EU til at arbejde med et selvstændigt satellit-projekt, Galileo, der vil gøre europæerne uafhængige af det amerikansk kontrollerede GPS-system.

Selv om projektet forlængst er nået ud over tegnebrættet, er der endnu ikke sendt satellitter op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere