»Itanic« holder sig stadigt flydende

Trods dårlig presse og negativ PR er Itanium-platformen slet ikke så ilde stedt.

Intel har gennem det meste af året i højere grad en tidligere været offer for beskydning fra mange sider. Kritikken er ofte gået på, at selskabet teknologisk halter bagefter AMD og at Intels flagskib, Itanium, i virkeligheden er en dødssejler, der snarere burde være døbt »Itanic«.
Ifølge helt nye tal fra IDC er der dog endnu skumsprøjt under boven på den store, 64-bits CPU.

I de tre første måneder af 2004 solgte HP og danske forhandlere 82 Itanium-servere til en samlet værdi af 3,19 millioner Euro- cirka 24 millioner kroner, mens salget i de første ni måneder af 2005 blev næsten fordoblet 157 styk og en samlet værdi på 5,9 millioner Euro (cirka 43 millioner kroner).

Hos forhandlerhuset Kerfi, der dækker både high-end og low-end servermarkedet, er man godt tilfredse med at have Itanium-maskiner på programmet.

»Vores Unix-forretning vokser ikke, men den bliver heller ikke mindre. I dag sælger vi 75 procent Itanium og 25 procent PA RISC-systemer, så på den måde synes jeg egentlig at der er relativ stor vækst i Itanium, for den har overtaget meget af den hidtidige Unix-forretning. Det interessante er, vi i dag sælger flere og flere Itanium-systemer til Windows og Linux,« siger salgschef Torben Agergaard.

Hos HP, den største udbyder af Itanium-baserede servere, understregs det, at Itanium henvender sig til Unix-markedet, og at det er uretfærdigt at sammenligne den med AMDs Optron, der jo henvender sig til low-end-markedet.

»HPs konkurrenter har selvfølgelig al mulig interesse i at få det her gjort til et spørgsmål om religion, men i vores verden er det simpelthen et spørgsmål om kroner og ører. Itanium-maskiner er typisk så kraftige, at kunderne kan nøjes med halvdelen af det antal CPU'er i en given løsning, som de ellers skulle have brugt, og med de besparelser der er på software - typisk Oracle eller SQL - er der er en beskeden merpris for at vælge en Itanium, og man får den ti-fold igen i licens-besparelserne,« siger Torben Agergaard.

Stadigvæk er det samlede salg af Itanium-maskiner yderst beskedent sammenlignet med salgstallene for det det øvrige Unix-marked og ikke mindst den nedre del af markedet. Her rediserer AMD's giant-killer, Opteron, men selvom AMD har scoret god presse i metermål og Intel vel nærmest har fået det modsatte, er det stadig Intel der sidder på markedet.
I alt blev der på det danske marked i de første ni måneder af 2005 solgt 64-bits x-86-servere for en samlet sum af 59,87 millioner Euro (446 millioner kroner). Af dette tegnede Opteron sig for ti procent og Intel for 90 procent, oplyser IDC.


StkOmsætning Mio. €
CPU2004200520042005
CISC 1096,638
EPIC821573,195,9
RISC1481149635,4539,09
x86-32285281213997,8831,02
x86-64883180674,5859,87


(Denne artikel stammer fra det trykte CRN nummer 23 2005)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere