CSC åbner digital tinglysning

Med en voldsom belastning de første timer måtte CSC kæmpe for at holde det gigantiske tinglysningsprojekt i gang på dagen for jomfrukørslen.

Tirsdag morgen og hele formiddagen har 30 mand i i kælderen under CSCs bygning i Valby været hektisk optaget af at skifte loads, køre ekstramaskiner i stilling og generelt holde mere eller mindre febrilsk gang i de servere, der udgør det hardwaremæssige fundament for et af de største digitaliseringsprojekter i Danmarkshistorien: Den elektroniske tinglysning.

Systemet havde officielt lift-off klokken ni tirsdag morgen, og mens det tonstunge system syntes at trodse naturlovene og faktisk holde sig svævende, har mangen en udvikler og projektleder formentlig holdt vejret.

Hver dag i de sidste tre år har et antal på mellem 60 og 90 udviklere og projektfolk været i krig med monsterprojektet.

Til formiddag så det ud til, at deres anstrengelser har ført til succes. Tinglysning.dk, som fremover skal benyttes ved alle hushandler, fungerede.

På trods af enorm belastning fra allerførste minut – 150.000 transaktioner skulle håndteres alene de første to timer – holdt systemet sig stort set i luften som planlagt med kun enkelte udfald afstedkommet af mange samtidige brugere.

Hvor stor en belastning, systemet er gearet til, kan direktøren for CSCs PublicService-afdeling, Fritjorf Lund, ikke oplyse i detaljer, men han fortæller, at CSC kan sætte ekstra maskinkraft på i takt med at behovet opstår.

At behovet fra første færd har været så stort, skyldes blandt andet, at den hidtidige analoge papirbaserede tinglysning har været lukket i de sidste tre uger og dermed har skabt et stort oparbejdet pres fra ikke mindst ejendomsmarkedets parter.

Digital revolution

Den elektroniske tinglysning ventes generelt at have et fast højt niveau af belastning fordi systemet slet og ret revolutionerer et område, hvor man i sjælden høj grad vil kunne høste konkrete fordele af overgangen fra den analoge til den digitale verden.
Tinglysningsprojektet betyder blandt andet, at banker og advokater selv kan ordne tingslysningssager, og ikke længere må forlade sig på den langsommelige arbejdsgang i støvede tinglysningskontorer. Disse er nu alle nedlagt, og de gamle arkiver er scannet ind, og hele den elektroniske tinglysningsproces samlet i et enkelt tinglysningskontor, nemlig det i Hobro.

Prisen på systemet inklusive de besparelser, man med diverse forsinkelser er gået glip af, ligger på et trecifret millionbeløb. Den eksakte pris på leverancen fra CSC er fortrolig, oplyser retspræsident Søren Sørup Hansen, der i domstolsstyrelsen har fungeret som projektchef for monsterprojektet.

Med dagens store begivenhed er det dog ikke endegyldigt slut for alle de involverede. Vigtige dele af tinglysningen mangler stadig at blive digitaliseret. Det gælder de særlige ”bøger” for tinglysning af pant i biler og andelsboliger samt personbogen. Men den store og altafgørende del, ejendomsbogen, er uigenkaldeligt blevet transformeret fra analog til digital og er så funktionsdygtig, så alle med en digital signatur på en relativt nem og billig måde kan kontrollere og ændre i skøder og ejendomsdokumenter.

Til trods for den vellykkede søsætning af systemet bliver der ingen champagne eller kransekage - hverken i domstolsstyrelsen eller hos CSC:

»Vi arbejder alle 120 procent netop i dag. Men når der er gået et par dage, og vi ved, det kører stabilt, skal vi nok holde lidt fest,« lyder det fra Søren Sørup Hansen.

En glad stemning hos CSS, hvor tinglysnings-systemet ifølge Fritjorf Lind er blandt de fire største opgaver, virksomheden nogensinde har stået for, fører heller ikke til nogen egentlig lanceringsfest. Men efter at knoklet med den samme opgave i tre år kan udviklerne dog godt regne med, at der kommer et stykke kage på deres bord en af de nærmeste dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere