Efter at IT Branchen (ITB) og printerforhandlerne i foråret stak hovederne sammen for at undersøge mulighederne for at oprette et særligt udvalg for printerforhandlere under ITB, har parterne trukket følehornene til sig igen.
Planerne om at få printerforhandlerne med i ITB tog oprindeligt afsæt i de negative historier om kunder, der kom i klemme i leasingkontrakter på kopiudstyr. Men ITBs udspil bar ifølge Poul Sand, direktør i Canonforhandleren Partner Herning, præg af producenternes stærke position i ITB.
»ITB spillede ud med et etisk regelsæt, som var meget præget af producenternes synspunkter. For eksempel skulle der indføres en maksimal levetid for print og kopiudstyr på fem år. Det viser en helt klar interessemodsætning mellem producenter, der gerne vil sælge nyt udstyr og forhandlere som mig, der lever af at sælge og servicere ældre maskiner. Det er helt fair at have forskellige interesser, men i det her tilfælde blokerer det nok for, at vi kan lave et samarbejde,« siger Poul Sand, som i øvrigt netop har solgt sin foretning til Canon.
»Det har været en svær øvelse for ITB at gå ind i det her. Men det handler også om, at der er stor forskel på forhandlerne. Vi spænder jo fra Atea og ned til den lille enkelmandsforretning, « siger Poul Sand, som selv står i spidsen for en virksomhed med 75 ansatte.
Ifølge underdirektør i ITB, Henrik Egede, vil et særskilt udvalg blive for snævert. I stedet vil han hellere satse på at skabe en platform for forhandlerne som en samlet gruppe.
»Vi er nået frem til, at et særligt forhandlerben i ITB gerne skulle omfatte it-forhandlere generelt. Nu tager vi en timeout, men det er ikke umuligt, at vi vil arbejde videre med spørgsmålet,« siger han, og understreger, at forhandlere fortsat er velkomne i ITB.
Læs mere om situationen på markedet for print- og kopiløsninger i CRN 12/2009, som netop er kommet på gaden.