Da KMD forleden gav 72 danske medarbejdere sparket, var det en nødvendig organisationstilpasning, der fandt sted. Det forklarer selskabet i en pressemeddelelse om fyringerne.
Men KMD er lige som en lang række andre danske it-virksomheder godt i gang med at erstatte en del af de danske it-arbejdspladser med indiske.
Selskabet ser frem til at fordoble antallet af indere i løbet af de næste to år, fortæller topchef Lars Monrad-Gylling:
”Offshoring er i dag centralt for mange virksomheder, hvis de skal sikre sig de rigtige kompetencer og være konkurrencedygtige. Det gælder også for KMD, som gennem sin offshore aktiviteter med den indiske koncern Mahindra Satyam får tilført væsentlige kompetencer. KMD har siden samarbejdet startede i 2006 udbygget aktiviteterne, og vi har i dag lige over 200 indiske medarbejdere tilknyttet. Det er ikke usandsynligt, at det tal vil ligge på cirka det dobbelte om et par år,” siger han i en skriftligt svar til CRNs søstermedie ComON.
Også hos CSC lyder meldingen, at indere og anden offshore it-arbejdskraft er et kompetent og billigt alternativ til danske it-folk – hvilket blandt andet er baggrunden for den igangværende konflikt med fagforbundet Prosa. Det fortalte CSC-direktør Carsten Lind i et nyligt interview med ComON:
”Det er i dag accepteret, at man må have en vis blend-rate for at kunne være konkurrencedygtig,” siger han.
Blend-rate er den andel af mandskabet i et udviklingsprojekt, som består af billig offshore-arbejdskraft.
Socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan vil nu tage sagen op med videnskabsministeren.
”Vi skal ikke konkurrere med indere og kinesere på løn, men på kompetence. Hvis situationen er den, at de kompetencemæssigt er kommet op på vores niveau, så er det alvorligt. Måske er vi ikke så gode, som vi selv troede,” siger hun.
It-ordføren vil foreslå videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen, at der iværksættes en gennemgang af uddannelsessystemet.
”Vi skal sikre os, at vi har de uddannelser, der kan give os de mest kompetente it-folk fremover,” siger hun.