Artikel top billede

Xerox forhandlernet smuldrer

Lokale dedikerede forhandlere kritiserer Xerox for at åbne for landsdækkende forhandlere.

Det har længe været god latin for kopi- og printproducenter at give deres lokale forhandlere eneret på at sælge i et lokalområde og producenterne ser helst, at forhandlerne til gengæld bliver indenfor deres tildelte territorium.

Men da Xerox i 2006 lod den nu hedengangne storforhandler Comwir sælge til Danmarks 500 største virksomheder, skabte det et ramaskrig hos Xerox-forhandlerne. Siden blev også Atea forhandler for Xerox.

»Det udhulede hele meningen med modellen, for så kunne kunderne bare ringe til Atea og købe med en meget lavere pris,« siger Morten Lemvig, der indtil september stod i spidsen for Xerox-forhandleren XDP i Aalborg.

Direktør Per Øland fra Share It i Esbjerg er en af de Xerox-forhandlere, der føler, at Xerox’ har fjernet sig meget fra de lokale forhandlere de seneste fem år, hvor man har danset med landsdækkende it-forhandlere som Atea og Comwir.

I stedet for at lade de enkelte forhandlere have eneret på et geografisk område, tillader Xerox, at flere forhandlere af det samme mærke byder på en ordre.

»Jeg mener, det er forkert, og Xerox må snart erkende at deres tidligere loyale forhandlernet snart er smuldret mellem fingrene på dem,« siger Per Øland.

Når flere forhandlere slås om den samme kunde, har producenten en større chance for at vinde ordren, men til gengæld går det ud over forhandlerne, som må slås indbyrdes.

»Det er ikke en holdbar forretningsmodel. Styrken ved at være Xerox-forhandler er, at det kun mig, der sælger i mit område. Xerox burde være mere loyale mod deres eksisterende forhandlere,« siger han.

Xerox: Rådgivning er løsningen

Hos Xerox fortæller direktør for officeforretningen, Jim Pedersen, at de lokale og de landsdækkende forhandlere henvender sig til forskellige markeder. Han ikke kender til kunder, der får rådgivning hos den lokale forhandler og dernæst køber hos Atea.

»Den type sager er nyt for mig. Jeg har ikke hørt om konkrete cases,« siger Jim Pedersen.
Ifølge ham skal de landsdækkende aftaler give landsdækkende virksomheder et sted at handle, mens lokale virksomheder søger hen, hvor de kan få lokal rådgivning.

»Landsdækkende virksomheder vil have service på tværs af landet, så langt hen ad vejen er der en naturlig opdeling mellem lokale og landsdækkende forhandlere,« siger han.

Han understreger, at den største model som Atea sælger er en »high end-officemaskine« og ikke de største produktionsmaskiner, som er de dedikerede forhandleres styrke. Han vurderer derfor, at de lokale forhandlere bør satse på det, som er deres styrke, for at vinde kunderne.

»Monoforhandlerne har bedre kompetencer, fordi de har flere certificeringer og et bredere produktudbud,« siger Jim Pedersen.

En dør på klem

Ifølge XDPs Morten Lemvig fandt forhandlerne andre veje til at holde fast i deres salg, da Comwir og siden Atea blev landsdækkende Xerox-forhandlere. Mens multibrandede forhandlere har masser af konkurrerende mærker med, når de besøger kunderne, har forhandlere med kun et mærke ikke nær så mange strege at spille på.

For at overbevise kunderne om, at netop de har noget særligt at tilbyde, har flere udviklet deres eget system til dokumenthåndtering, som hjælper kunderne, med at holde styr på deres dokumenter.

På samme måde har også har Share It et system til flowhåndtering. Det støtter op om omsætningen, men der er også andre fordele ved at have noget ekstra med til kunderne, vurderer direktør Per Øland.

»Vores flowhåndtering hjælper os til at åbne døre og gør os unikke,« siger Per Øland.

I den seneste udgave af CRN kan du læse mere om situationen på print- og kopimarkedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere