iPad 2 smadrer pcmarkedet

Tabletter med Apple i spidsen tager teten, alt imens Microsoft-aktien nedjusteres.

Selvom Microsoft stadig tjener styrtende med penge på Windows, Office-pakker, og business-software, må firmaet døje den ydmygelse at se sin aktie nedjusteret.

Aktieanalytiker i Deutche Bank Chris Whitmore sagde forleden til flere medier, at forbrugerdelen af pcmarkedet er ved at bliver overtaget af smartphones og tabletpc’er. Apples overraskende store succes med iPad 2 fik ham til at nedskrive forventninger til pc-salget i 2011.

I fredags udsendte Jyske Bank en ny anbefaling, hvor man nedjusterer Microsoft-aktien, så anbefalingen, nu lyder på ”sælg”.

Banken angiver som årsag, er man er bekymret for udviklingen i pc-markedet.

Hvor der tidligere havde været en generel forventning hos it-presse og analytikere, om at pc-markedet ville vokse med tocifrede vækstrater i år, er der flere tegn på, at væksten bliver lavere.

”Samsungs foreløbige kvartalsregnskab synes at bekræfte en opbremsning i pc-efterspørgslen. Herudover har vi læst de første artikler i medierne, der melder om et kollaps i pc-markedet. For eksempel melder Businessweek Bloomberg om en vækst på en procent i salget af bærbare computere i 1. kvartal…. Hvor vidt det er sandt eller usandt, og hvor hårdt ramt markedet for bærbare computere er lige nu, er særdeles uklart,” hedder det i Jyske Banks begrundelse for Microsoft-nedskrivningen.

Årsagen til det måske decimerede pc-marked ligger primært hos eet firma: Apple.

Salget af iPad 2 er gået bedre end forventet, og sammen med den stigende mindshare, som smartphones nyder over gammeldags pc’er, får verdens forbrugere færre og færre grunde til at købe ny computer.

Deutche Bank aktieanalytikeren Chris Whitmore siger til Cnet, at den overraskende succes for iPad 2 har fået ham til at nedskrive forventninger til væksten i pc-salget fra tidligere ni procent til nu kun fire procent.

Tilsvarende er det forventede tabletpc-salg opskrevet fra 40 til 45 millioner eksemplarer i år. Af dem vil de 35 millioner være iPads, vurderer Deutche Bank.

iPad-truslen har fået andre og mere konkrete konsekvenser i pc-verdenen.

Hos verdens næststørste pc-producent, taiwanesiske Acer, måtte topchef Gianfranco Lanci forleden træde tilbage som CEO, fordi han efter bestyrelsens mening havde for meget fokus på pcmarkedet og for lidt på tabletterne.

Gianfranco Lanci havde med held forsøgt at banke Acer op som en aggressiv pc-producent med det erklærede mål, at fravriste HP førertrøjen som den største og stærkeste spiller på pc-markedet.

Det mål mener Acers bestyrelse ikke længere er værd at stræbe efter. I stedet for HP bør Acer koncentere sig om at udfordre firmaer som HTC og Apple, lyder en udmelding fra bestyrelsen, der endnu ikke har udpeget en ny og mere tablet-interesseret topchef.

Næste år regner Deutche Bank med, at forbrugerne vil købe 70 millioner tablet-pc’er – tidligere lød forventningen for 2012 på et salg på 60 millioner tabletter.

iPad’en forventes at æde op mod 30 procent af pc-salget fra firmaer som Acer og HP.

Jyske Bank siger, at Microsoft-aktien kun er midlertidigt nedjusteret ind til banken får mere klarhed over pc-markedet. Microsoft-aktien kan ifølge banken blive sendt opad af andre faktorer.

Hvis cloud computing og Nokia-samarbejdet får succes, vil banken måske atter anbefale aktierne i det, der engang var verdens rigeste og mest dominerende it-firma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere