Dansk støtte til software-direktiv

Regeringen får opbakning til at støtte EU's forslag om softwarepatenter, der står til at blive vedtaget efter syv års debat. Men sagen er ikke slut for kritikerne. De håber nu, at EU-parlamentet vil arbejde for nye undersøgelser.

På den ene side blokerer den europæiske patentregler for, at et firma kan tage patent på computer-programmer "som sådan" - som det hedder.

På den anden side har Det Europæiske Patentkontor i årenes løb uddelt over 20.000 patenter på netop computerprogrammer og forretningsmodeller.

Det er bare sket med henvisning til, at programmerne indebærer "et teknisk bidrag til udviklingen".

Derfor fremsatte EU-Kommissionen i begyndelsen af året et forslag til et direktiv, der skulle stadfæste gældende praksis og gøre reglerne mere overskuelige.

Enden nærmer sig

I næste uge kommer direktivforslaget til endelig behandling på Ministerrådsmødet for EU's erhvervsministre under ledelse af erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K).

Som flertallet af sine ministerkolleger støtter han EU-Kommissionens forslag. Det var med den holdning, at han fredag mødte op i Europaudvalget for at få konfirmeret sit mandat til mødet 14. og 15. november.

Bendt Bendtsen fik da også, hvad han kom efter.

Regeringen fik i Europaudvalget støtte fra Socialdemokraterne og de radikale til at stemme for det nye softwaredirektiv. De øvrige partier - SF, Kristeligt Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten - ville ikke støtte mandatet.

Usikkerhed om konsekvenser

Herhjemme har blandt andet SSLUG - foreningen af skånske og sjællandske Linuxbrugere med 6.000 medlemmer - kritiseret forslaget for at slå dørene frit op for omfattende patentering af software.

Den udvikling vil ifølge SSLUG hæmme udviklingen af software og gøre livet besværligt for alle. Foreningen frygter, at det bliver fuldstændigt uoverskueligt for virksomheder og privatpersoner at holde rede på, hvad der er omfattet af patenter.

Dermed vil ingen give sig i kast med at videreudvikle software eller starte nye virksomheder, fordi patenter på programmer, standarder og forretningsmodeller vil blokere. Det vil hæmme innovation og videndeling, lyder advarslen

Samme frygt deler skeptikerne af direktivforslaget - blandt andre folketingsmedlem for SF, Anne Grete Holmsgaard. Hun betegner direktivforslagets adgang til patentering af software for "dybt problematisk" med vidtrækkende konsekvenser, der først vil vise sig om tre til fire år.

- På mødet var der stor usikkerhed om, hvad der kan patenteres, og hvad der ikke kan patenteres. Derfor burde vi bruge forsigtigheds-princippet fra miljøområdet og undlade at træffe en beslutning. Så kan vi få belyst det ordentligt, siger hun til Computerworld Online.

Syv års debat er nok
Det konservative medlem af Europaudvalget, Lars Barfoed, er enig med Anne Grete Holmsgaard i, at emnet er kompliceret. Imidlertid ser han intet behov for yderligere undersøgelser, fordi de allerede er foretaget i rigt mål.

- Det her direktivforslag har været syv år undervejs. Der er blevet afholdt flere offentlige og skriftlige høringer. Vi har herhjemme modtaget to deputationer, og ministeriet har svaret med adskillige redegørelser. Den sag er blevet belyst, siger han.

Lars Barfoed peger på, at flertallet af de danske interesse-organisationer for de små og mellemstore virksomheder bakker op om det foreliggende direktiv. Og det er netop deres fremtidige vilkår, som skeptikere har udtrykt frygt for.

Derfor vil organisationer som Håndværksrådet, IT-Brancheforeningen og Dansk Handel & Service også holde øje med udviklingen fremover.

- Vi kan aldrig forudse, hvad den teknologiske udvikling kan medføre, men disse organisationer vil sige til, hvis der opstår uheldige konsekvenser som følge af dette direktiv. Endvidere vil EU-Kommissionen også følge det nøje, siger Lars Barfoed.

Anne Grete Holmsgaard håber derimod, at EU-Parlamentet - der har direktivet til første læsning - vil få iværksat nye undersøgelser og udarbejde en stribe ændringsforslag til direktivet.

Hun er nu ved at finde ud af, hvilke partier og parlamentarikere i EU-Parlamentet, der er interesserede i at arbejde videre med sagen.

Læs mere her

Softwarepatenter.dk
SSLUG om patenter

Rapporter:
Patent Protection of Computer Programmes
Micro- and Macroeconomic implications of the Patentability of Software Products




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere