Los Angeles: Microsoft har netop skudt den store Build-konference i gang, hvor over 5.000 udviklere og partnere mødes om fremtidens Windows.
Men ved en særlig presse-session mandag fik en udvalgt skare af journalister et kig ind i fremtidens Windows 8-system præsenteret af chefen for Windows divisionen, Steven Sinofsky.
Samtidig overraskede Microsoft de fremmødte journalister ved at udlåne en tabletcomputer med Windows 8, så vi selv kunne få syn for sagen.
Vi kan derfor efter 24 timer præsentere vores første indtryk af det nye fingervenlige system i en såkaldt evaluation copy version 8102. Der er altså ikke tale om det endelige system - og flere centrale funktioner savnes endnu - men derimod en tidlige men stabil udgave, der giver at stærkt fingerpeg om, hvordan Windows 8 bliver, når det dukker op på din pc eller tablet.
Overordnet set er vores dom dog, at der er tale om et modigt og særdeles interessant system, hvor især touch-first tilgangen tillader, at fingrene let danser over Metro-brugerfladen. Men hvis du så tilsætter en mus, kan oplevelsen nemt skifte til det klassiske Windows-skrivebord.
Men tag ikke kun vores ord for det. Læs resten af testen igennem og se nyhederne, og hvad der fortsat er det Windows, du kender.
Sådan virker touch-delen med Metro
Det første, der møder dig i Windows 8, er en login-skærm der viser datoen, klokken, batteristatus, og om du har netforbindelse eller nye beskeder.
Du kan vælge at logge ind med et traditionelt password eller med en pinkode. Men du kan også tegne et bestemt mønster på et bilede for at logge på, sådan som det også kendes fra nogle Android-telefoner.
Når du er logget ind, kommer du som udgangspunkt ind til det såkaldte Metro-interface, som er kendt fra Windows Phone 7, hvor der er aktive fliser, som indeholder opdateret information fra de udvalgte programmer, du har på startskærmen. Fliserne kan efter behov skaleres og flyttes, som du vil.
På startskæmen kan du på touch-enheder zoome ind og ud ved at knibe. Men det, som er nyt og interessant, er at zoomen gør, at indholdet tilpasser sig - så du for eksempel kan se alle startskærmene på én gang.
En anden radikal forandring i Windows 8 er fuldskærms-apps. Hvor du normalt altid i Windows har en ramme om programmet, du kører, kan du i Windows 8 i fuldskærms-apps ikke se, at du er inde i Windows eller i det hele taget se, hvilket system du kører på. Du er fuldt ud omgivet af app'ens indhold og farver.
Det gør sig især gældende, når du surfer med den medfølgende Internet Explorer 10, som kører fuldskærms-mode, så hele skærmen bliver brugt til indhold. Du kan dog ved at holde en finger på skærmen få adressebaren frem igen.
Du kan desuden ved at trække rundt med mus eller finger dele skærmen mellem flere apps som i Windows 7.
Internet Explorer 10 i Metro-interfacet har desuden aktive faneblade i toppen, som er visuelle, så de viser, hvad dine faneblade indeholder. På samme måde som de aktive programikoner, som vi kender fra taskbaren i Vista og Windows 7.
Alt i alt giver Metro-interfacet et godt indtryk af et overraskende letkørende system, som får dig til at fornemme dybden i indholdet på din maskine, selvom den skærm, du ser på, er almindelig 2D.
Din gamle desktop er der stadig
Er du mere til mus og taster, eller har din computer ikke touch-skærm, kan du nemt tilslutte en mus og et tastatur. Har du touch-skærm, som vores testmaskine, kan du faktisk betjene touch-skærmen med en mus, hvis du foretrækker det. Som Microsofts Steven Sinofsky understregede det, så er en Windows 8-maskine både en tablet og en normal pc i samme indpakning,
Du kan derfor også let skifte til et normalt desktop-milj, som er en Windows 7-lignende flade med lidt mere kontrast. Det bløde sølvagtige udseende er desuden borte, og et mere kantet og rent look er i stedet dominerende.
Men det interessante er, at desktoppen dybest set blot er endnu en app, som du kan skifte til og fra.
Vi oplevede dog ret ofte, at vi i test-versionen måtte skifte til det traditionelle desktop-miljø for at sætte netværk op og lignende lidt mere avancerede opgaver. Her foregik navigationen med fingrene også rimeligt let, da Windows 8's desktopmiljø er optimeret til touch.
Det har ellers været en af de helt store svagheder ved de eksisternede touch-maskiner med Windows 7, hvor for eksempel tilslutningen af et hukommelseskort sendte dig over i et traditionelt desktopmiljø, der næsten var umuligt at navigere med en tyk finger.
Synkronisering: Backed by the cloud
Microsoft var ved præsentationen af Windows 8 ikke særligt specifikke omkring cloud-integrationen i Windows 8, hvad der nok skal fremkalde en del kritik. Men de understreger, at systemet er "backed by the cloud". Det betyder i Microsoft-sprog, at dine apps husker og flytter dine indstillinger - eller for eksempel hvor langt du er kommet i et spil til den næste enhed, du samler op.
Chris Jones, chefen for Windows Live-divisionen viste, hvordan han kunne synkronisere på tværs af flere enheder - og dermed have kontakter, mails, fotos fra Facebook og lignende med sig overalt. Det er dog ikke en funktion, vi har haft mulighed for at teste.
Microsoft understreger, at udviklere nemt bygge apps, som kan dele indhold på tværs af maskiner gennem en række såkaldte API'er, som vil være tilgængelige fra Microsoft.
Boot-tid, hastighed og sikkerhed
En af de ting, som Microsoft har vist inden lanceringen af Windows 8 i Los Angeles, har været bootiderne. Og det ser indtil videre ud til at holde.
Ved demonstrationen kunne en af Microsofts ingeniører vise en pc, hvor systemet bootede så hurtigt, at monitoren ikke kunne nå at følge med da, maskinen startede.
Vores udleverede testmaskine var dog heller ikke langsom og var to-tre sekunder om at vågne op fra dvale og måske 10 sekunder om at starte fra en komplet nedlukning.
En del brugere vænnede sig til ikke boote overhovedet, men foretrækker standby som man kender det fra sin telefon. Det er en område, hvor Windows 7 har tabt til styresystemer som Apples Lion. Men med Windows 8 er dvalen blevet mere avanceret og hurtig. Windows 8 har således en "connected standby mode", hvor maskinen stadig tjekker, om der er mail og beskeder, mens der bruges meget lidt strøm.
Især på de kommende, men endnu ikke færdige, ARM-baserede maskiner vil den standby-mode kunne holde maskinen i gang i lang tid.
Ydelse og hardwarekrav
En anden udfordring for Microsoft har været, at Windows 8 som minimum skulle matche Windows 7. For Windows 7 viste netop, at man kan tilføje nye funktioner, selvom selve systemet ikke blev tungere.
Det ser dog ud til at være lykkedes for Microsofts ingeniører, for umiddelbart ser det ud til, at Windows 8 bruger mindre RAM end Windows 7, som allerede var en forbedring af det udskældte Windows Vista.
Desuden fremhæver Microsoft forbedringer inden for optimering af CPU-forbrug og energibesparelser. Funktioner, vi dog ikke har kunne teste i denne omgang.
Sikkerhed
En anden ændringer fra Windows 7 er, at der er tale om et mere beskyttet system. Så hvis du for eksempel prøver at boote fra det USB-drev, du fik tilsendt fra din nye bankkontakt i Nigeria, stopper systemet og nægter at starte.
Windows 8 har desuden indbygget Windows Deferender, som er udvidet fra blot at beskytte mod spyware til også at beskytte mod virus og andre angrebsformer - uanset om det er nettet eller via USB.
Taskmanageren er også fornyet og tidligere vist frem fra Microsofts side. Den er nu udvidet med muligheden for at få flere oplysninger om hvor mange ressourcer i RAM og CPU, som de kørende eller chrashede programmerne bruger.
Desuden kan du se hvor mange samlede ressourcer, som Metro apps bruger - inklusiv netværk. Er der flere brugere aktive på maskinen, kan man desuden se, hvordan ressourcerne er fordelt mellem dem.
Ofte, når du kigger på en proces i taskmanageren, undrer du dig over, hvad "45systemclose.exe" egentlig gør. Nu kan du søge direkte online efter en forklaring på, hvad den proces er - og om den eventuel er skadelig eller har en kendt bug.
Netværk
Inden for netværk tager Windows også højde for, at flere og flere maskiner leveres med 3G-forbindelser. Windows 8 skifter derfor automatisk mellem kendte WiFi, ethernet og eventuelt mobilt bredbånd alt efter, hvor forbindelsen er god.
Udfordringen er, at det mobile netværk ofte er begrænset af din aftale med teleudbyderen, som hurtig kan blive dyr, hvis du er uden for din aftale.
Windows 8 stopper derfor downloads i baggrunden, opdateringer og lignende, hvis du skiftes til mobilt bredbånd. Du skal manuelt godkende dem. Er der tale om for eksempel et fotoprogram, kan det skelne mellem netværksforbindelse, og hvor stor opløsning billederne skal hentes i for ikke at sende dig direkte til fattiggården via teleselskabets inkassoafdeling.
Reset og refresh
Af og til går Windows i stykker og skal gensinstalleres. Specielt hvis folk har downloadet de obligatoriske 12 toolbars til deres browser og tre sikkerhedsprogrammer. På din smartphone har du måske vænnet dig til, at du kan resette den, men det er lidt mere kompliceret med styresystemer til computere.
Med Windows 8 kan du dog let resette din pc på samme måde - så længe du har en administratorkonto. Det tager et par minutter, og derefter er din maskine oftest på ret køl igen. Der dog tale om en såkaldt hard-reset, hvor alle data slettes, og du er tilbage til den maskine, som producenten leverede.
Vores test viste at en reset af vores Windows maskine tog syv-otte minutter, hvorefter vores maskine var som ny.
Med Windows 8 kan maskinen desuden foretage, hvad Microsoft kalder en "Refresh", hvor alle dine data bevares, men mærkelige sammenkoblinger af programmer og toolbars nulstilles. Igen viser vores test, at det tager et par minutter og virker overraskende godt.
Konklusion: Stærkt system men ikke færdigt
Windows 7 blev generelt rost, da det blev lanceret, specielt fordi systemet var så effektivt og kørte lige godt på en lille Intel Atom-processor og en quadcore i7-processor.
Dog blev systemet kritiseret for ikke at være touch-venligt nok og ikke tage højde for den stigende anvendelse af konstant forbindelse til internettet.
Mens vores udgave stadig er en tidlig udvikler-version (er du udvikler har Microsoft en side om udvikling her), så ser det ud til, at Microsoft har leveret på begge områder.
Specielt touch-interfacet er milevidt fra konkurrenter som Apples Lion-system, som blot viser knapperne, som du kender fra iPad men ikke levere hardware, der kan anvende det. Som tablet-system er Metro-interfacet også længere fremme end Apple iOS, i og med at du meget nemmere fornemmer mængden og dybden af information på din computer - samtidig med at en Windows 8 tablet ikke blot er en tablet, men en reel computer.
Cloud-fronten og evnen til at integrere online-data i Windows 8 er det sværere at vurdere ud fra vores test-maskine. Microsoft lover en del lækre detaljer med automatisk synkronisering, men indtil videre er det ikke muligt at teste de funktioner.
Samtidig er de lovede strømbesparende ARM-modeller endnu ikke klar, og det er derfor umuligt at danne sig et billede af, hvordan Windows kommer til at køre på disse små maskiner.
Men alt i alt ser Windows 8 ud til at være den store forandring af Microsoft-flagskibet. Der er stadig lang tid til lanceringen engang i 2012 - men lige nu er det rigtigt lovende.