Super-modemer

G.Lite er den kommende standard for super-hurtige modemer.

Internet-adgang med en hastighed, der er 25 gange større end dagens hurtigste 56 Kbps modemer. Et super-modem, der kan købes i almindelige pc-butikker for omkring 1000 kr. Dette bliver realitet, når de første modeller med den nye "G.Lite" standard kommer i handlen senere på året. G.Lite er også kendt som DSL Lite, og kan overføre op til 1.5 Mbps i sekundet. Den anden vej - altså når brugeren sender data til nettet - sker det med en hastighed på 384 Kbps, der stadig er syv gange hurtigere end almindelige modemer. De nye modemer bruger en reduceret version af ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), som betyder at apparaterne er mindre og nemmere at installere end konventionelle ADSL-modemer.


ITU


I oktober 1998 accepterede International Telecommunications Union (ITU) den nye standard G.992.2, som i daglig tale kendes som G.Lite. Den endelige godkendelse vil sandsynligvis blive udstedt i juli i år. ITU's officielle godkendelse af standarden er meget vigtig i en industri, hvor nye teknologier og systemer opstår og forsvinder igen hele tiden. Med den nye standard kan man være sikker på, at alle G.Lite-modemer kan "snakke" med hinanden og udveksle informationer med den fulde hastighed - forudsat, at de overholder den officielle specifikation. Det ventes at de første fabrikanter vil præsentere nye G.Lite-modeller allerede til foråret. Standardiseringen betyder, at modemerne vil kunne købes i den almindelige handel. Køberen bindes ikke til et bestemt teleselskab eller Internet-udbyder, hvilket er tilfældet med dagens ADSL- og kabelmodemer.


Men G.Lite adskiller sig også på andre områder markant fra andre systemer. Installation af ADSL-forbindelse kræver, at en teletekniker installerer en såkaldt "splitter" i telefondåsen og muligvis også ændrer på kablerne. Splitteren er nødvendig for at adskille samtale-trafik fra data. G.Lite modemer leveres med splitteren indbygget. Man sparer altså det dyre tekniker-besøg og kan straks tage modemet i brug, så snart det er pakket ud. Netop den superlette installation nævnes som argument for, at G.Lite hurtigt vil få en meget stor udbredelse. De nye modemer bruger også mindre strøm end ældre ADSL-modeller.


Priserne for G.Lite-modemer vil sandsynligvis ligge mellem 1000-1500 kroner. Hvis man køber modemet i forbindelse med et Internet-abonnement vil prisen dog blive mindre. Dette kendes allerede fra mobiltelefon-markedet, hvor telefoner kan købes for helt ned til få kroner, hvis man samtidig tegner et abonnement, og i mindre omfang for almindelige modemer, der sælges samlet med Internet-adgang.


Kabel vs. ADSL


G.Lite har fået bred opbakning i industrien, ikke mindst fra Universal ADSL Working Group, der blandt andet har Microsoft og Bell Atlantic som medlemmer. De nye modemer vil blive solgt sammen med pc'ere fra Compaq og andre leverandører. Når G.Lite kommer på markedet skal det især konkurrere med Internet-adgang over kabel, som spås en stor fremtid. I teorien kan kabel-modemer tilbyde en højere hastighed - 30 Mbps fra nettet til brugeren og 10 Mbps den anden vej - men denne båndbredde skal deles med de andre brugere. I starten, mens antallet af brugere på kabel-nettet er begrænset, vil man derfor opleve meget store hastigheder. Men på sigt, når flere og flere begynder at bruge denne form for Internet-adgang, bliver det tilgængelige udsnit af den samlede båndbredde betydelig mindre for den enkelte bruger.


Den amerikanske teleudbyder Bellsouth regner med at Internet-adgang med G.Lite kommer til at koste omkring 300 kroner om måneden. Derudover skal man selvfølgelig betale minuttakster. Med et kabel-baseret Internet-abonnement slipper man for minuttakster, fordi der ikke kaldes op over telefonnettet, men de fleste udbydere vil sandsynligvis opkræve en form for trafikafgift. Det kan være få øre per megabyte, men her skal man huske, at den store båndbredde jo netop inviterer til at hente meget store datamængder, hvilket kan blive en dyr fornøjelse.


Hidtil har udbredelsen af ADSL været langsommere end ved kabel-modemer, men den åbne standard G.Lite har potentialet til at vende op og ned på dette billede. Den nemme installation nævnes som teknologiens største fordel. Der er dog også enkelte ulemper. Flere eksperter tvivler således på, om denne form for "plug-and-play" virkelig bliver en realitet. Muligvis skal der installeres filtre hos nogle tele-brugere, der fjerner elektrisk støj fra linien. Det er også usikkert, om brugere langt fra telefoncentralerne vil kunne nyde godt af den høje hastighed. Muligvis bliver båndbredden mindre, hvis man bor langt fra en central.


Men for de fleste Internet-brugere vil G.Lite betyde højere hastigheder til lave priser. De første modemer vil sandsynligvis kunne købes indenfor de næste måneder.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere