Fagforbundet Prosa, som er i gang med at indklage PET for Datatilsynet, er ikke den eneste kritiker af efterretningstjenestens procedurer ved sikkerhedsgodkendelse.
Ifølge Dagbladet Information i dag er PETs procedurer er i strid med borgernes ret til privatliv, som den er fastslået i Menneskerettighedskonventionen. Det siger adjunkt ved Ålborg Universitet, Charlotte Bagger Tranberg.
Problemet er, at medarbejdernes arbejdsgivere skal gennemgå de oplysninger, som vedkommende har afgivet til PET som led i et sikkerhedstjek. De oplysninger, som kræves til den højeste sikkerhedsgodkendelse - yderst hemmelig - er dybt private.
»Overordnet skal to ting være opfyldt, før et sådan indgreb i retten til privatliv kan accepteres. For det første skal det være i overensstemmelse med loven, og det er jo ikke tilfældet her. Det er alene PET, der har fastlagt proceduren. Og for det andet skal det være nødvendigt i et demokratisk samfund. Det er heller ikke opfyldt, og det må være muligt at adskille medarbejdernes og arbejdsgivernes oplysninger, for eksempel i hver sin kuvert,« siger Charlotte Bagger Tranberg, der arbejder med en ph.d.-afhandling om myndighedernes behandling af personoplysninger.
PET har ifølge en email fra efterretningschef Peter Scharf besluttet at tage kritikken til efterretning, og vil genoverveje proceduren ved sikkerhedsgodkendelse. Men det er ikke godt nok, mener man hos Prosa:
»Logningsbekendtgørelsen (under terrorpakken, red) træder i kraft 1. september, og sikkerhedsgodkendelserne er i gang lige nu. Hvis PET laver deres procedurer om til efteråret er det for sent,« siger informationschef i fagforbundet Per Henriksen til ComON.