Godkendelse til "Yderst hemmeligt" krænker menneskerettigheder

PETs procedurer ved sikkerhedsgodkendelser af 1500 telemedarbejdere, strider mod menneskerettighederne, fastslår en forsker.

Fagforbundet Prosa, som er i gang med at indklage PET for Datatilsynet, er ikke den eneste kritiker af efterretningstjenestens procedurer ved sikkerhedsgodkendelse.

Ifølge Dagbladet Information i dag er PETs procedurer er i strid med borgernes ret til privatliv, som den er fastslået i Menneskerettighedskonventionen. Det siger adjunkt ved Ålborg Universitet, Charlotte Bagger Tranberg.

Problemet er, at medarbejdernes arbejdsgivere skal gennemgå de oplysninger, som vedkommende har afgivet til PET som led i et sikkerhedstjek. De oplysninger, som kræves til den højeste sikkerhedsgodkendelse - yderst hemmelig - er dybt private.

»Overordnet skal to ting være opfyldt, før et sådan indgreb i retten til privatliv kan accepteres. For det første skal det være i overensstemmelse med loven, og det er jo ikke tilfældet her. Det er alene PET, der har fastlagt proceduren. Og for det andet skal det være nødvendigt i et demokratisk samfund. Det er heller ikke opfyldt, og det må være muligt at adskille medarbejdernes og arbejdsgivernes oplysninger, for eksempel i hver sin kuvert,« siger Charlotte Bagger Tranberg, der arbejder med en ph.d.-afhandling om myndighedernes behandling af personoplysninger.

PET har ifølge en email fra efterretningschef Peter Scharf besluttet at tage kritikken til efterretning, og vil genoverveje proceduren ved sikkerhedsgodkendelse. Men det er ikke godt nok, mener man hos Prosa:

»Logningsbekendtgørelsen (under terrorpakken, red) træder i kraft 1. september, og sikkerhedsgodkendelserne er i gang lige nu. Hvis PET laver deres procedurer om til efteråret er det for sent,« siger informationschef i fagforbundet Per Henriksen til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere