Klumme: Komponent-baseret kontraktmodel

Peter Busck-Nielsen fra fagrådet for drift og teknologi i Dansk Dataforening skriver om offentlige IT-kontrakter.

I dag følger offentlige IT-kontrakter – når beløbet er over ca. 1 mio. kr. – næsten altid de såkaldte K18 eller K33 standardkontrakter. Kontrakterne er fremstillet for lang tiden siden af statens advokat, Kammeradvokaten, og mange offentlige brugere og IT-branchen er enige om, at de er ganske utidssvarende. F.eks. kan K33 ikke regulere de ændringer, der altid kommer i et IT-udviklingsprojekt. Samtidig får man indtryk af, at kontraktindhold mere bestemmes af jurister, herunder Kammeradvokaten, end af de direkte involverede og udførende parter, der ved hvor ’skoen trykker’. Kontrakterne får derfor ikke et indhold, som gør dem til nyttige arbejdsredskaber i daglig projektstyring. Men når kontrakterne ikke fuldt ud understøtter behovene i den virkelige verden, så bliver de nemt en belastning for det væsentlige: at få anskaffet og leveret IT-systemer, der opfylder behovene, overholder budgetterne og bliver afleveret til tiden.


På forårets høring mellem DD og ITB var der fuld opbakning til, at nu skulle kontraktgrundlaget forbedres og gøres mere tidssvarende – og forhåbentlig også fremtidssikres. Der blev givet et fælles løfte til staten. Når staten har fundet ud af hvem, der ’tegner foretagendet’ på det IT-kontraktmæssige område, vil DD og ITB deltage i udvalget, der skal fremlægge forslag til en ny kontraktmodel. Modellen skal tage højde for at ingen er ens - heller ikke når det gælder anskaffelse af IT-ydelser - og derfor skal kontraktmodellen være fleksibel og komponentbaseret. Derved kan man sammensætte netop den kontrakt, som parterne i det konkrete tilfælde mener bedst opfylder deres behov.


Hvad sker der så? DD har endnu ikke hørt fra statens repræsentanter, og DD bør snarest – og senest når Teknologirådet har færdiggjort deres rapport vedrørende offentlige IT-projekter - tage kontakt til Erhvervs- eller Forskningsministeren. Når udvalgsarbejdet skal i gang, vil flere fremhæve kvaliteterne i de bygge- og anlægskontrakter, som gælder for leverancer af bygninger, veje og broer. Dog er også her væsentlige ’katastrofer’, som har medført store overskridelser af pris og tid. Tænk blot på Storebæltbroen, motorvejene i Nordjylland og det nuværende Metrobyggeri i København. Her er der tale om overskridelser, der får de såkaldte offentlige ’IT-skandaler’ til at ligne mindre afvigelser. Udover at sikre en vind/vind situation, bør der endvidere fokuseres langt mere på projektstyring hos både leverandør og kunde, og f.eks. stilles krav om specifikke modenhedsniveauer hos indkøber og leverandør. Modenhedsniveauet skal svare til kompleksiteten i anskaffelsen. Det er blot nogle af de forhold, som bør indgå i arbejdet med det offentliges nye IT-kontraktmodel.


Af Peter Busck-Nielsen, fagrådet for drift og teknologi, Dansk Dataforening




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere