Elselskaberne risikerer at blive overhalet af ny teknologi allerede inden de for alvor er kommet i gang med at tilbyde bredbånd via fiberkabler med hastigheder på op til 100 Mbit per sekund.
Den amerikanske teknologikoncern Texas Instruments har nemlig udviklet den teknologi, som skal afløse ADSL. Teknologien hedder Uni-DSL eller UDSL og forventes at få en hastighed på op til 200 Mbit per sekund.
Mens elselskaberne regner med at bruge milliard-beløb på at rulle fibre ud over de næste 7-10 år, så forventer Texas Instruments at kunne have UDSL-udstyr på gaden allerede om 2 år.
»Der er ingen tvivl om at det kan blive en alvorlig konkurrent til fiber,« siger professor Knud Erik Skovby, der er leder af Center for Tele-Information på Danmarks Tekniske Universitet.
»Det vil tage noget af luften ud af elselskabernes forretningsmodeller,« påpeger Knud Erik Skovby, der dog hæfter sig ved, at de første udmeldinger fra Texas Instruments går i retning af, at UDSL kun kan opnå de høje hastigheder over korte afstande.
»ADSL har en begrænset rækkevidde. Jo længere der er fra ens hjem til telefoncentralen, des lavere bliver den båndbredde, man kan få. Det gælder i endnu højere grad for UDSL. Desuden er det endnu ikke klart, hvor følsom UDSL er overfor kvaliteten af det kobbernet, det skal køre på,« forklarer Knud Erik Skovby.
Hos elselskabet Nesa, der netop er gået i gang med at tilbyde fiberbredbånd til 2000 husstande, er man opmærksom på truslen fra den teknologiske udvikling.
»Risikoen for at blive overhalet af den teknologiske udvikling er en del af den risiko vi kalkulere med. Men vi har trods alt noget der kan bruges her og nu,« understreger teknisk direktør i Nesa, Lars Lorensen. Han peger på, at selskabet har sørget for ikke at have for meget aktivt udstyr for langt ude i nettet, netop for ikke at blive løbet over ende af den teknologiske udvikling.